Tõstja Mart Seim.
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 04:00

ÕL RIOS | Eesti medalilootus Mart Seim: sotsiaalmeedias näitasin vastastele natukene hambaid! (9)

Täna Rio de Janeiro olümpial tõstmise üliraskekaalus areenile astuv Mart Seim on hooaja tähtsaimaks etteasteks tippvormi jõudnud. Täieliku õnnestumise korral on tal lootust sekkuda medaliheitlusse.

Mart saabus Riosse pühapäeva varahommikul. Brasiiliasse reisis ta koos Eesti Tõsteliidu presidendi Jaan Talts juunioriga, kes kuulub olümpial 25aastase sportlase abitiimi, ning Frankfurdi ja Lissaboni kaudu, nautides äriklassi mugavusi.

"Kui Frankfurti jõudsime, oli järgmise reisini neli tundi aega ja saime otseülekande kaudu olümpia kettaheitevõistlusele kaasa elada," räägib Mart, kes lootis Martin Kupperi poodiumile pääsemist. "Medal oli talle juba nii kaela riputatud, kui veel saab."

Mart andis vormile viimase lihvi Leedus, kus harjutas kaks korda. "Üritasin rohkem rebimistehnikat parandada ning kiirust ja võimsust juurde saada," selgitab tallinlane.

Rebimine on olnud Seimi kirstunael. "Praegu on asi selgelt paremaks läinud, eriti viimasel nädalal. Enne seda tõmbasin end meelega auku, et ei läheks liiga teravaks, nagu juhtus mullusel MMil. Nüüd liigub kang juba nii, nagu tahan."

Eesti parima meessportlase treenerist isa Alar Seimi hinnangul oli tehnika muutmine ainuõige otsus. "Ta on paar kuud nii harjutanud. Rios selgub, kuidas rebimine võistlustel välja tuleb, viimased trennid on olnud head."

Mardi tervis on enam-vähem korras püsinud. "Väikseid probleeme ikka on, aga ei kurda midagi," nendib ta. Ent lisab: "Põlved, õlad, selg – see on tõstmine. Vahel annavad nad nagunii tunda. Minu seis on hoopis parem kui Milkol (Seimi soomlasest treeningukaaslane Tokola - toim). Temal on pärast olümpiat opilaks."

Kuu aega tagasi tabas Marti omapärane tagasilöök. "Lõikasin fileerimisnoaga näppu," märgib ta muheldes. "Apelsini lõikasin oma targa peaga. Fileerimisnoaga pole see kõige targem mõte. Siis ei teinud viis päeva haardetrenni."

Tõstjate puhul on tähtis kehakaal. "Vahepeal läks see liiga alla, nüüd sain jälle korda," selgitab Mart. "Muutusin natuke liiga kuivaks. Rannas käimise suhtes võis pilt isegi päris hea olla, aga võistluse mõttes ei pruukinud see just parim mõte olla. Korra kaalusin 146 kilo, praegu olen uuesti üle 150."

Hiljutisel kontrolltreeningul Mart maksimumraskusi kangile ei pannud. "Tegin abiharjutustega, just enda vaimu silmas pidades, et teaksin, milleks võimeline olen. 180 kilo olen rebinud söögi alla ja söögi peale. 170 olen mitu korda püsti rebinud."

Algraskuste valimisel peab Mart hoolikas olema. "Mängisin end nii nurka, et suurt valikut pole," osutab ta kahe tõste kogusummaks valitud 450 kilole, mida tohib 20 kilo vähendada. "Rebimises pean kangile tellima rohkem kui 185 kilo, et teeksin esimese katse nii-öelda kindla peale. Suur punt alustab 190 kilost. Rebimises tuleb täpselt vaadata, ei taha ühte katset nagu EMil ära anda."

Mis Mardil enne jõuproovi Rios veel kavas on? "Täna teen kerge võimlemise," selgitab ta pühapäeval. "Homme on viimane võistluseelne kangitrenn, käin kõik lihasgrupid läbi, et nad oleks toonuses ega oleks liiga väsinud. Ja siis ongi juba võistlus."

Mida teab Mart konkurentidest? "Ei ole isegi uurinud," vastab ta. "Pean ise maksimaalse etteaste tegema, teiste pärast ei tasu pabistada. Kui ma enda tulemust ära ei tee, siis head kohta nagunii ei tule. Sotsiaalmeedias näitasin vastastele natuke hambaid paari abiharjutusega. Nende järgi peaks ülakeha hea olema."

Papa Alari kinnitusel ootab ees raske võistlus. "Kohal on kõva seltskond," arutleb ta. "Laša Talahhadze EMi tulemus oli 212 + 251 kilo. Behdad Salimi rebimisrekord on 214, viimasel võistlusel rebis 205.  Ta vigastas kaks korda põlve. Viimasel võistlusel tõukas 225, siin 245. Liikus video, kus ta võttis 265 rinnale. Nüüd selgub, kui palju ta julgeb ülestõukeid teha."