Renauld LavillenieFoto: FRANCK FIFE
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 12:53

Teivashüppes brasiillase järel teise koha saanud prantslane: pealtvaatajad olid sama hullud kui 1936. aasta Berliini olümpial (1)

Esmaspäeval sai teivashüppes teise koha prantslane ja Londoni olümpiavõitja Renauld Lavillenie, kellest enamat suutis kõigest brasiillane Thiago Braz da Silva. Hõbemedali võitnud sportlasele ei meeldinud staadionil olnud pealtvaatajate käitumine, kes tema arvates meenutasid 1936. aasta olümpia publikut.

Natsi-Saksamaal toimunud olümpia pidi näitama aaria rassi võimu, kuid mustanahaline Jesse Owens rikkus Adolf Hitleri pidustused, kui võitis neli kuldmedalit. Rahvas oli häälestatud ameeriklase vastu ning Renauld Lavillenie tõmbas paralleele eile õhtul Rio ja Berliini olümpiastaadionitel valitsenud õhkkonna vahel.

"1936. aastal oli terve publik Jesse Owensi vastu. Pärast Berliini olümpiat pole me sellist käitumist näinud kuni esmaspäevani Rios. Kõik pidime sellega ära harjuma," sõnas prantslane, keda saatis pidev vilekoor, kui da Silva medalivõidu šansid tõusid. 

Prantslasel jagus Rio publikule veel rohkem kurje sõnu. "Parem jäägu koju ja vaadaku telekast, kui tulla kohale ja vilistada sportlased välja. Vähemalt siis on staadionil inimesed, kes tahavad sporti vaadata. See lõi mind verest välja ja ma tundsin inimeste vastikust. 

Ma sain väga hästi aru, et brasiillased toetasid da Silvat, aga see, kuidas neil puudus igasugune austus tema rivaalidele, pole normaalne. Kui sulle keegi ei meeldi, siis vähim mida saad teha, on neid ignoreerida, aga mitte solvata. Mina võtsin nende vilekoori solvanguga. Selline käitumist on jube olümpiamängudel näha."

Enne otsustavaid katseid näidati Lavillenie'i suurtel ekraanidel ning staadionile kogunenud rahvas hakkas koheselt vilistama. Kui prantslane vangutas oma pead ning näitas pöialt allapoole, suurenes vilekoor veelgi. 

"Ma pole karjääri jooksul osalenud ühelgi võistlusel, kus kodupublik on oma lemmiku vastased välja vilistanud. Tegu pole jalgpalliga vaid olümpiamängude, mis toimuvad väga harva ning millel on väga suur mõju," sõnas Lavillenie.

"Rahval puudus igasugune austus ning arusaam ausa mängu põhimõtetest. Pealtvaatajad rikkusid väga paljude teivashüppajate elamuse. Kui olümpiamängudel pole austust, siis kus veel? Ma olen väga pettunud ja kurb Brasiilia pealtvaatajate üle."