Amsterdamis peetud EMil lubati Julia Stepanoval võistelda sõltumatu sportlasena, aga olümpiale ROK venelannat ei lubanud.Foto: © Michael Kooren / Reuters
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 22:29

Venemaa kättemaksu pelgav Stepanova: kui meiega midagi juhtub, pole see juhus (4)

Jooksja Julia Stepanova ja tema abikaasa Vitali Stepanov andsid videosilla kaudu olümpiaajakirjanikele pressikonverentsi. Venemaa riikliku dopingusüsteemi paljastajad avaldasid, et kardavad siiralt oma elu ja tervise pärast.

Ameerika Ühendriikides viibiv abielupaar ei soostunud avaldama oma täpset asukohta, ent kinnitasid, et vahetavad seda regulaarselt, sest kardavad Venemaa kättemaksu.

"Oleme enda kaitsmiseks kasutusele võtnud kõik mõistlikud meetodid. Samas teadvustame, et kui keegi sooviks meile midagi halba teha, see ilmselt õnnestuks. Tahan aga rõhutada, et kui meiega midagi juhtub, siis teadke kõik: see ei oleks õnnetus ega juhus. Oleme oma turvalisuse pärast väga mures, sest lisaks kõigele muule kasvatame ka väikest last," rääkis Stepanova.

Kartuste ajendiks on tõik, et Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) serverisse häkiti sisse ja sealt otsiti andmeid Stepanova asukoha kohta, mille tippsportlased peavad süsteemi sisestama, et dopingukontrollid teaksid, kust neid leida.

800 meetri jooksja Stepanova ja endine Venemaa Antidopinguagentuuri töötaja Stepanov pöördusid 2014 esmalt (WADA) poole, aga sealt asist vastust saamata läksid edasi Saksamaa telekanali ARD jutule. Nood väntasid dokumentaalfilmi, mis linastus detsembris 2014 ja paljastas Venemaa riikliku dopingusüsteemi.

Filmis avaldatud materjalide põhjal algatatud uurimise tulemusel määras Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) mullu novembris Venemaale võistluskeelu, mis välistas nende sportlaste osalemise rahvusvahelisel areenil. Nõudeid keelu tühistamiseks pole Venemaa endiselt täitnud ja seetõttu ei võistle nende kergejõustiklased ka Rio de Janeiro olümpiamängudel.

Nii WADA kui ka IAAF soovitasid Rahvusvahelisel Olümpiakomiteel (ROK) teha Stepanovale erandi ja lubada ta Rios starti tänutäheks suurte teenete eest dopinguvastases võitluses. ROKi juhatus leidis aga, et "Stepanova ei täida olümpiasportlasele seatud eetilisi nõudeid" ja ei lubanud tal võistelda.

Otsust kritiseerisid paljud, sealhulgas ka ROKi liikmed Adanm Pengilly, Richard Peterkin ja Yang Yang. Pengilly märkis ROKi üldkogul, et Stepanova eemalejätmise otsus "kahjustab dopinguvastast võitlust".

Stepanova ja Stepanov on väga kurjad ROKi presidendi Thomas Bachi peale. Nende meelest puges sakslane nahast välja, et Venemaad võimalikult palju säästa: "Jah, ma olin osa Venemaa riiklikust dopingusüsteemist (Stepanova kandis 2013-15 dopingu tarvitamise eest võistluskeeldu – toim), aga otsustasin, et ei soovi enam ja rääkisin selle kohta avalikult tõtt. Aga taaskord ei tahtnud ROK ja Bach meie olukorda lõpuni mõista, vaid võttis pelgalt positsiooni, mis neile kõige kasulikum".