Horvaadid rõõmustavad alagrupi võitmise üle.Foto: AFP / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
17. august 2016, 04:00

Korvpallis superpaarid: Hispaania – Prantsusmaa, Serbia – Horvaatia, Leedu – Austraalia

Rio olümpiamängude meeste korvpalliturniiri esimene osa lõppes ja teine, tähtsam, algab. „Veerandfinaalist algab uus võistlus,“ tõdes Prantsusmaa peatreener Vincent Collet. Tõsi, nüüd enam eksimiseruumi pole, kaotus kukutab kullakonkurentsist.

Juba veerandfinaalis on üks paar intrigeerivam kui teine. Kus põhjuseks naabrite derbi, kus on klaarida ajaloolised arved. Ja kõik ootamatu paremusjärjestuse andnud B-alagrupi (võrdselt 3 võitu kogunud Horvaatia, Hispaania, Leedu ja Argentiina lõpetasid toodud järjekorras) „süül“.

USA – Argentiina

Eksimiseruumi puudumine käib ka turniiri seni ainsa kaotuseta meeskonna ja suursoosiku USA kohta, kelle veerandfinaal tuleb siiski eeldatavalt kõige verevaesem. Argentiinlaste kumm näib tühjenevat. Viimases alagrupimängus Hispaaniaga, kus vajati USA vältimiseks kindlasti võitu, jäädi sellest kaugele – 73:92.

Kuid ajalooline intriig on olemas. Alates 1992. aastast, kui NBA profid lubati olümpiamängudele, on USA jäänud kullata ainult ühel korral – 2004 Ateenas. Ning poolfinaalis kaotati just Argentiinale. Neli toonast olümpiavõitjat (Manu Ginobili, Amdres Nocioni, Luis Scola, Carlos Delfino) on siiani rivis, kuid nad on saanud tosina aasta jagu vanemaks.

On kahtlane, et neis on võimu jänkidele veel korra tuul alla teha. “Eelistaksime mängida kellegi teisega. Ameeriklased on atleetlikud ja andekad, need omadused võivad otsustada iga mängu,“ rääkis Ginobili ausalt. „Samas oli üllatav, et paaris mängus ei jäänud lisaaeg kaugele. Terve olümpiaturniir on tasavägisem kui ma eeldasin.“

Ameeriklased on Rio viimastes kohtumistes jäänud omaenda seatud võidustandardile alla. „Vastaste tuumik on mänginud aastaid koos ja mängijad tunnetavad üksteist instinktiivselt. Meie tiim on koos olnud kuu aega ja meil seda pole,“ selgitas USA peatreener Mike Krzyzewski tasavägiste mängude põhjust.

Kui Argentiinast üle saadakse, ootab USAd vastane paarist

Hispaania – Prantsusmaa.

Võib olla kindel, et prantslased tahaksid play-off’i tabelis asuda mitte seal, kus nad praegu on, vaid Serbia asemel. Juba mitu vooru tagasi peetud mängu Prantsusmaa – Serbia eel räägiti, et tulevikku silmas pidades on siin ilmselt kasulikum kaotada. Ning kuklas teadsid mõlemad, et kaotus ei ole üldse paha. Prantsusmaa võitis 76:75 ja kellegi näos polnud rõõmupoegagi.

Hispaania – Prantsusmaa tähendab Vana Maailma viimase kümnendi tuliseimat vastasseisu (näiteks 2014 MMil jäi peale Prantsusmaa, 2015 EMil Hispaania). Alates 2009. aastast on ainult need meeskonnad tulnud maailmajao meistriks.

„Peame ka vastaste emade ja isade nimed selgeks õppima,“ naljatles hispaanlane Jose Calderon, et teineteist tuntakse liigagi hästi. Peatreener Sergio Scariolo lisas: „Prantsusmaa on sel turniiril USA järel ilmselt tugevuselt järgmine vastane.“

Horvaatia – Serbia

Eks-Jugoslaavia naabrite derbi ja rohkem kui põhimõtteline vastasseis – muud polegi selle paari reklaamimiseks vaja. Vürtsi lisab asjaolu, et Horvaatia võitis oma alagrupi (tänu viimase vooru 90:81 edule Leedu üle, kaotus andnuks 4. koha ja vastaseks USA!) ning Serbia jäi neljandaks, kuid reaalselt võttes näivad serblaste võimalused etemad.

Horvaatia on mänginud end pärast Dražen Petrovici, Toni Kukoci ja Dino Radja ajastut maailma eliiti tagasi. Kuid nende mäng sõltub liialt liidritest, eelkõige Bojan Bogdanovicist ja Dario Šaricist.

Suuremal naabril on vastu panna oma snaiper-Bogdanovic (Bogdan) ning ka Šarici-tüüpi mängija (Nikola Jokic). Olulistel mängujuhi ja tsentri positsioonil on Serbial aga selge eelis Miloš Teodosici ja Miroslav Raduljica näol. Võib meenutada, et kaks aastat tagasi peetud MMil jõudis just Serbia USA vastu finaali. Ajalugu võib korduda.

Austraalia – Leedu

Sel duellil pole geograafilise põnevuse mõõdet, kuid seda enam tahavad Rohelise mandri esindajad klaarida ajaloolisi arveid. Just Leedu „pärast“ pole nad veel võitnud meeste korvpallis olümpiamedalit – nii 1996 Atlantas kui ka 2000 Sydneys kohtusid need meeskonnad pronksimatšis ning Baltimaade esindaja jäi mõlemal korral peale.

Austraalial on sageli olnud hea ja sitke meeskond, kes aga võistluse otsustavas faasis jäänud toppama. Tänavu pole välistatud, et alagrupis nelja kindla võiduga hea hoo sisse saanud Boomersid jätkavad samal lainel. Erinevalt 15-20 aasta tagusest ajast on koosseisus praegu neli erinevatel aastatel NBA meistriks tulnud meest. Nende enesekindlus on kõva ning tiimitunde osas ei ole kängurumaa poegadele Rios vastast.

Leedu alustas kolme võiduga, kuid siis saadi kaks kaotust, sealhulgas 50-punktiline saun Hispaanialt. Peatreener Jonas Kazlauskas oli püha viha täis: „Mõni mängija hindas end üle ja on tõusnud õhku ning peab Maa peale tagasi tulema. Loodetavasti on nad nüüd maandunud ja vaatavad asju teise nurga alt.“

*  * *

Tänaste veerandfinaalide ajakava: 17.00 (Eesti aeg) Austraalia – Leedu, 20.30 Hispaania – Prantsusmaa, 00.45 USA – Argentiina, 04.15 Horvaatia – Serbia.