Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
17. august 2016, 07:41

Taimede tippklass: nori

Taimne toit ei tule mitte ainult aiamaalt, vaid ka vee alt. Vetikates on rohkem toitaineid kui köögiviljades ning neil usutakse olevat elu pikendav, haigusi tõrjuv ning ilu ja tervist turgutav toime.

Söödavaid merevetikaid on üle 20 eriliigi ning üha avastatakse ka uusi. Üldlevinud merevetikad on nori, kombu, kelp, spirulina, klorella, wakame, dulse ja Iiri sammal. Mõnes merevetikas on rohkem kaltsiumi kui juustus, enam rauda kui veiselihas ja rohkem valku kui munades. Merevetikad on väga rikkalik mikrotoitainete allikas. Läbi aegade on need olnud tuntud oma raviomaduste poolest, nagu näiteks võime alandada vere kolesteroolitaset, aidata kilpnäärmeprobleemide korral, viia kehast välja üleliigset vett ja kaalu langetada.

Nori: naha superstaar

Nori, mis on eelkõige tuntuks saanud seetõttu, et selle sisse keeratakse sushirulle, on ka suurepärane snäkk terve naha heaks. Kõigest ühes norilehes on sama kogus oomega-3-rasvhappeid kui kahes avokaados. Noris leiduvad oomega-3-rasvhapped loovad nahapinnale loomuliku barjääri, vähendades nii aknet ning leevendades nahakuivust, millest on eriti palju abi talvekuudel, kui enamasti viibitakse kuiva õhu ja keskküttega siseruumides. Samuti aitab nori vähendada põletikuliste ühendite teket organismis, millest omakorda sõltub naha tervis ja välimus.

Artikkel ilmused esmakordselt Tervis Plussis 2015. aasta okroobris.