Üliraskekaallane grusiin Laša Talahadze püstitas eile kogusumma maailmarekordi. Loodetavasti puhtalt.Foto: DAMIR SAGOLJ
Rio 2016 OM uudised
17. august 2016, 17:49

SUURPUHASTUS TÕSTMISES! Vähemalt kolm riiki saavad OMi järel aastase võistluskeelu (4)

Rahvusvahelise tõsteliidu (IWF) president Tamas Ajan sõnas intervjuus AFPle, et tõstmismaailma ootab pärast Rio de Janeiro olümpiamänge suurpuhastus - Venemaa, Kasahstan ja Valgevene saavad dopinguprobleemide tõttu aastase võistluskeelu.

"Kõrvaldame pärast olümpiat need riigid, minu sõna selle peale," lubas rumeenlane Ajan. Alajuhi sõnutsi teatatakse keeldudest septembri lõpus või oktoobri alul.

Keelatud ainete tarvitamine on tõstmises, eriti endistes idabloki riikides, laialdane probleem, mis eestlaseidki puudutanud (Mart Seimi möödunud sügisene MM-pronks värvus venelase Aleksei Lovtševi patustamise tõttu tagantjärele hõbedaseks). Sestap on IWF võtnud kasutusele kõik abinõud, et hiljemalt nelja aasta pärast Tokyo OMil oleks ala maksimaalselt puhas.

Tamas Ajan Foto: GOH CHAI HIN

Esimesed sammud tehti juba tänavu, kui jäeti Venemaa ja Bulgaaria tõstekoondised tervikuna Rio mängudest eemale. Sama sooviti teha ka kasahhide ja valgevenelastega, ent Rahvusvaheline Olümpiakomitee ei suutnud piisavalt nobedalt Pekingi ja Londoni OMi proove uuesti analüüsida.

Nimelt võttis IWF juunikuus vastu määruse, et riigid, kelle vähemalt kolm sportlast põruvad vanade olümpiatestide kordusanalüüsis, saavad automaatselt aastase võistluskeelu.

"Kordusanalüüs pole veel lõppenud. Ootan lisainfot, kuid eeldatavasti peame veel mõne riigi kõrvaldama," lausus Ajan. "Tahame, et tõstmine oleks puhas sport ning säärane keelustamine on ainuke viis seda saavutada."

IWFi kodulehel avalikult teatatud positiivsete proovide põhjal on ohutsoonis Aserbaidžaan, Armeenia, Moldova ja Türgi. 

Ajani sõnad seavad tahes-tahtmata ka hämara pilve Kasahstani ja Valgevene tõstjate Rio medalitele, mida nad võitsid kamba peale seitse (kasahhid viis, valgevenlased kaks). 

Sõnas ju Mart Seimi treenerist isa Alargi pärast läinudöist üliraskekaalu võistlust, et maailma antidopingu agentuur WADA lubas OMi järel korrektuure teha. Seitsmenda koha teeninud Seimi ees lõpetasid kaks grusiini, kaks armeenlast, usbekk ning brasiillane.