Vangla Süürias Darkoushis. Pilt on tehtud aprillis 2013, mil Vaba Süüria Armee sõdurid selle hõivasid ning inspekteerisid ruume, kus võimud hukkasid poliitvange.Foto: The Times / Esa Alexander/REX/Vida Press
Maailm
18. august 2016, 10:11

JUBE STATISTIKA: Süüria vanglates on nelja aastaga surnuks piinatud ja vägistatud ligi 18 000 inimest (26)

Süürias on aastatel 2011-2015 surnud vanglates ja koondluslaagrites peksmise ja vägistamise tagajärjel ligi 18 000 valitsuse poolt kinni peetud inimest, on teinud inimõigusteorganisatsioon Amnesty International (AI) kokkuvõtte.

AI avaldatud dokumendid sisaldavad intervjuusid 65 piinamistes ellujäänuga. AI rühmitised õhutavad maailma avalikkust avaldama Damascusele survet lõpetama piinamise kasutamise. Süüria valitsus on aga korduvalt taolisi süüdistusi eitanud, kirjutas BBC.

AI toob välja, et ajavahemikul märtsist 2011, mil algas ülestõus president Bashar al Assadi vastu, kuni detsembrini 2015 suri Süüria vanglates teadaolevalt 17 723 inimest, mis tähendab, et rohkem kui 300 kuu jooksul suri vanglas iga päev 10 inimest.

Vanglaametnikud korraldasid vanglasse saabujatele nn vastuvõtupeo, mis tähendas jõhkrat peksu. Nn turvakontrolli käigus naised enamasti vägistati. "Nad kohtlesid meid nagu loomi. Nad tahtsid, et inimesed oleksid nii ebainimlikud kui võimalik,“ rääkis vang, kes jutustas ka verejõgedest ning piiramatust ja halastamatust vägivallast.

"Süüria valitsusjõud on kasutanud piinamist oma vastaste hävitamiseks aastakümneid,“ ütles AI Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika direktor Philip Luther, kelle sõnul praegu viiakse läbi süstemaatilist ja ulatuslikku rünnakut iga valitsusvastasuses kahtlustatava vastu. AI ja teiste inimõiguste organisatsioonide sõnul tuleb need süüdistused avalikkuses arutlusele võtta, eriti puudutab see USAd ja Venemaad.