Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
18. august 2016, 10:48

Teed sporti? Vaata, mida sellisel juhul võiksid teada oma verest!

Liikumine ja sport mõjutab meie organismi mitmel, enamasti positiivsel moel. Sportlikul inimesel paraneb enesetunne, tõuseb vastupanuvõime haigustele, pikeneb tervena elatud aastate hulk jne – spordist saadavaid ja teaduslikult tõestatud plusse on palju. Teisalt on aga (liiga intensiivse) spordiharrastusega seotud mitmeid ohte – liigne koormus lihastele ja südamele, energiavarude ja mineraalide ammendumine jpm.

Muretu trenni ja võistlustel osalemise üks eeldus on südamerahu oma korras tervise suhtes.

Milliseid verenäitajaid tasub sportival inimesel uurida?
Üks levinumaid vereanalüüse, mida tihti teostatakse ka perearsti juures ning koormustesti tehes, on kompleksanalüüs hemogramm. See näitab hapniku transpordivõimekust ja vedeliku tasakaalu olekut organismis. Leukotsüütide üldhulk ja leukogramm võimaldavad kindlaks teha immuunsüsteemi seisundit, põletiku olemasolu, vere- või pahaloomuliste haiguste esinemisvõimalust, kalduvust allergiale. Erütrotsüüdide ehk punavereliblede arv langeb kehvveresuse ehk aneemia korral, kuid tõuseb vedelikukaotuse ja hapnikuvaese keskkonna (nt kõrgmäestikes viibimine) korral.

Teine tuntud analüüs on glükoos ehk veresuhkur, mis on organismi peamine energiaallikas ja ainevahetuse regulaator. Vere glükoosisisaldust reguleerivad hormoonid insuliin, glükagoon, adrenaliin, kortisool ja kasvuhormoon. Füüsiliselt aktiivne inimene saab analüüsist ülevaate, kas toiduga saadud süsivesikute kogus on kehalisele koormusele piisav või mitte.
Kõrged väärtused viitavad sageli suhkruhaigusele ehk diabeedile. Madalate väärtuste põhjuseks võib olla asjaolu, et toidust ei saada füüsilisele koormusele piisavalt süsivesikuid.

Kõrgtundlik C-reaktiivne valk (tuntud ka kui põletikumarker) on lisaks põletiku hindamisele ka väärt analüüs südame-veresoonkonnahaiguste riski hindamisel. Siinkohal tuleb tähelepanu pöörata, et südamehaiguste riski hindamiseks tuleb välistada põletikuliste haiguste samaaegne esinemine.

Kreatiini kinaas (CK) on vereanalüüs, mille abil on võimalik selgeks teha, kas füüsiline koormus on jõukohane, aeroobse ja anaeroobse treeningu osakaal kehale sobiv ning organismile antav puhkus piisav. Kreatiini kinaasi kõrgenenud väärtused võivad olla tingitud suurest lihaskoormusest või -traumadest.

Uurea analüüsis annab ülevaate, kas neerude talitus on normaalne. Uurea on organismi valkude ainevahetuse lõpp-produkt. Selle normaalväärtustest kõrvalekalded võivad samuti viidata lihaskonda tugevalt kahjustavale treeningule. Tehes uurea analüüsi koos kreatiini kinaasiga, peegeldab see treeningujärgse taastumise efektiivsust, kus mõlema analüüsi normaalväärtustes saab järeldada, et treeningkoormuse ja puhkuse vahekorras on organismile sobiv tasakaal.

Aspartaadi aminotransferaasi (ASAT) analüüs on sportlastele oluline hindamaks skeletilihaste seisukorda. ASATi mõõdukas tõus võib viidata skeletilihaste haigusele, aga võib esineda ka traumade järel või tugeva koormuse korral. Sellest tulenevalt ei tasu analüüsi anda kohe peale võistlust, vaid hoida vähemalt paar päeva vahet. Analüüsi kõrgenenud väärtused võivad vihjata ka maksakahjustustele.

Kaltsium (Ca) on sportiva inimese üks olulisemaid mineraale, mille normaalne tase on vajalik luude normaalseks arenguks, lihaskrampide ärahoidmiseks ning endokriin- ja hormonaalsüsteemi tasakaalus hoidmiseks. Kaltsiumi koguhulgast (täiskasvanul umbes 1,2 kg) 99% paikneb luukoes ja hammastes.

Magneesium (Mg) on samuti oluline mineraal, mis osaleb süsivesikute ainevahetuses, valkude sünteesis ning lihaste ja närvide talitluses. Organismis sisaldub magneesium peamiselt luudes (50–60%), ülejäänud pehmetes kudedes, sealhulgas lihastes (20%). Magneesiumivaegus põhjustab lihasnõrkust ja krambivalmidust. Kui inimesel on soov tarbida kaltsiumi või magneesiumi lisaks, siis tasub enne mõõta nende taset, et ei tekiks ületarbimise ohtu.

Ferritiin on organismi rauavarude analüüs. Raud on vajalik südame-, lihas- ja närvikoe talitluseks. Esimesed sümptomid rauapuuduse puhul on väsimus, kahvatu nahk ja limaskestad, südame puperdamine, üldine nõrkus ja liigeste valulikkus, haprad küüned jne. Rauavaegust esineb igas vanuses, aga veidi rohkem naistel, kellel soodustab seda menstruatsiooni ajal kaotatud vere hulk. Ferritiini kõrged väärtused viitavad liigsele rauasisaldusele, mis on organismile samuti kahjulik. Liigse raua korral tekivad organismis ladestussündroomid, mis on sarnased vaeguse sümptomitega  ̶  vallanduvad allergia sümptomid, maksa- ja kõhunäärmekahjustused, liigeste valulikkus jm.

Kolesterooli määramine aitab hinnata südame- ja veresoonkonna haiguste riski, sh ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumist ja sellega seotud müokardiinfarkti tekke riski. Kolesterool on oluline koostisosa rakumembraanides ning vajalik aine steroidhormoonide – suguhormoonide, nt testosteroon, östrogeen ja sapphapete sünteesiks. Üldkolesterooli analüüsi kõrvalekallete puhul on oluline teha täiendavad analüüsid LDL (nn halb kolesterool) ja HDL (nn hea kolesterool) kolesterooli määramiseks.


Eriti oluline vitamiin D
Sportimise seisukohalt on D-vitamiin vajalik lisaks luudele ja lihastele ka normaalseks südametegevuseks ja vererõhu säilitamiseks, verehüübimiseks ja närvisüsteemi stabiilseks funktsioneerimiseks ning lastele kasvuks. D-vitamiini piisav tase aitab anda lihasele suuruse, jõu, reaktsiooniaja, koordinatsiooni ja vastupidavuse. Uuringutest on selgunud, et neil, kellel on D-vitamiini tase organismis piisav, paraneb vertikaalse hüppe võime ja väheneb spordivigastuste hulk. Vitamiin D koos kaltsiumiga langetab tühja kõhu glükoosi ja insuliini resistentsust, omades soodsat toimet I ja II tüüpi diabeedi ehk suhkruhaiguse korral.

Tervisesportlase pakett!
Eelnevalt loetletud analüüse sisaldab ka Synlabi Tervisesportlase pakett ning need võiksid kuuluda keskmise intensiivsusega sportiva inimese aastaplaani. Analüüse ei pea tegema tingimata paketina, neid võib ka üksikuna tellida. Kord aastas testimine tagab piisavalt regulaarse tervisekontrolli ning nii jõuab avastatud terviseprobleemidele enamasti õigeaegselt reageerida.