Conseslus Kipruto jätkas keenialaste domineerimist 3000 meetri tõkkejooksus.Foto: SERGIO MORAES
Rio 2016 OM uudised
18. august 2016, 12:16

STATISTIKAPOMM | OM-i 12. võistluspäev: Keenia ja Hiina sportlaste domineerimine, jaapanlaste medalisadu

Suveolümpiamängudel juhtub iga päev midagi imelist ja väga üllatavat ning Õhtuleht toob teieni eelmise võistluspäeva kõige põnevamad arvud, numbrid ja faktid. 

Üheksa olümpiat järjest on 3000 meetri takistusjooksu võitnud Keenia sportlased, tänavu krooniti meistriks Conseslus Kipruto.Mitte ühelgi teisel olümpiaalal pole ühe riigi sportlased võitnud nii mitu kuldmedalit järjest peale USA ujujate, kes on 4x100 kombineeritud teateujumises triumfeerinud samuti seitse olümpiat järjest. 

Dafne Schippers võitis esimese Hollandi sportlasena naiste 200 meetri sprindis medali pärast 1952. aasta Puck Brouweri hõbedat. Samuti on Schippers esimene sportlane pärast 2004. Ateena olümpiat, kes võidab sellel alal medali ega esinda Jamaikat või USA-d. 

Seitse naist on nüüd võitnud samal olümpial nii 100 kui 200 meetri sprindikulla pärast eilset Elaine Thompsoni triumfi pikemal distantsil. 

Neli olümpiat järjest on USA sportlane võitnud naiste 100 meetri tõkkejooksu. Eile pikendas võiduseeriat Brianna Rollins. 

Esimest korda tänavusel olümpial said ühe riigi sportlased kolmikvõidu (naiste 100 meetri tõkkejooks). 

Saksamaa sai esimese medali naiste rannavõrkpalliturniirilt, kui Laura Ludwig ja Kira Walkenhorst võitsid kulla. 

Neli medalit on olümpial rannavõrkpallis võitnud ameeriklanna Kerri Walsh Jennings, kes tänavu pidi leppima pronksiga. Ateenas, Pekingis ja Londonis võitis Walsh Jennnings kulla. 

40 aastat jäi Prantsusmaa meeskondliku takistussõidu kuldmedalite vahele. 1976. aastal võideti kuld Montrealis, 2016. aastal Rios. 

10 kuldmedalit on Brasiilias võitnud Jaapani sportlased, mida on juba kolme võrra rohkem kui Londonis ning jäänud on veel neli võistluspäeva.

Kuus olümpiakulda võimalikust kuuest on lauatennises võistkondade arvestuses võitnud Hiina. Alates 2008. aasta Pekingi olümpiast välja jagatud nais-ja meeskondlikest medalitest on kõik võitnud hiinakad.