Gunnar Bentzi (vasakul) ja Jack Congeril ei lastud riigist lahkuda. Foto: TASSO MARCELO
Rio 2016 OM uudised
18. august 2016, 14:55

Brasiilia politsei tõstis kaks olümpiavõitjast USA ujujat lennuki pealt maha ega lase neil kodumaale naasta

Rio de Janeiro olümpiamängudel USA meeskonnaga 4x200 vabaltujumise kuldmedali võitnud Gunnar Bentz ja Jack Conger ei pääse tagasi kodumaale, sest Brasiilia politsei ei lase neid lennukile kuni uurimine väidetavasse röövimisse on lõppenud. 

Kõik sai alguse pühapäeva õhtul, kui staarujuja Ryan Lochte väitis, et neid röövis politseivormi kandnud mees. Lochte oli koos Congeri Bentzi ja veel ühe kaasmaalasest olümpiavõitja Jimmi Feigeniga. 

Lochte jutu järgi peatas politsei sportlasi vedanud takso ning politseinikuna riietunud mees hoidis relva ujuja pea suunas, kes käskis tal maas lamada. Kuid kolmapäeval Ameerika telekanal NBC-le antud intervjuus muutis 32aastane Lochte oma juttu. 

Nüüd ta väitis, et relva ei suunatud tema pea peale ning varitsus toimus koheselt pärast bensiinijaamas tehtud vetsupeatust. Siiski ta väitis, et teda rööviti ning ei ole lugu välja mõelnud. 

Rio olümpiaküla turvakaamerad aga näitasid, et ujujad naasid linnast hoolimata röövimisest väga heas tujus. Video näitas ka, et sportlased jõudsid olümpiakülla tagasi neli tundi pärast peo lõppu, kuid tavaliselt peaks teekond võtma aega 30 minutit. 

Pärast põhjalikku uurimist ei suutnud politseinikud olümpiavõitjate juttu kinnitada, sest nad ei leidnud taksojuhti ega röövlit. Brasiilia kohtunik andis välja orderi, millega soovis konfiskeerida kõikide asjaosaliste passid. 

Bentz ja Congeri jõuti lennukist maha tõsta, siis Lochte oli juba kodumaale lahkunud. Neljas osaline Jimmy Feigen on veel Rios ning lubas politseiga koostööd teha. Lennuki pealt maha tõstetud ujujad viidi seniteadmata asukohta ning nende küsitlemist lubati jätkata neljapäeval. 

Alguses ei rääkinud asjaosalised juhtunust koheselt USA olümpiakomiteele, sest Lochte sõnul kartsid nad pahandustesse sattuda.