Bogdan Bogdanovic vedas Serbiat 18 punkti ja 5 korvisööduga.Foto: Reuters / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
19. august 2016, 04:00

Sõda pole unustatud: Serbia alistas põnevusduellis Horvaatia

Oli aasta 1995, kui Horvaatia korvpallikoondis keeldus siis Jugoslaavia nime kandnud tiimiga ühel ja samal pjedestaalil seismast ja astus EMi autasustamisel pronksi saanuna ja Leedu hõbedatseremoonia ära oodanuna pjedestaalilt lihtsalt alla, kui võitjana kuulutati välja vihatud naaber. Sellest ajast on horvaadid kui ära neetud, neil pole olnud ühelegi pjedestaalile asja ega ole ka Rios.

Jugoslaavia lagunes 1990ndate alguses teatavasti veriselt, sõjahaavad olid värsked ning Jugoslaaviat hoiti mitu aastat rahvusvahelisest spordielust eemal, kuni Euroopa korvpalliliit tol suvel viimase hetke valikturniiri korraldas (sellel osales ka Eesti) ja sellega Serbia-keskse Jugoslaavia sisuliselt EMile lubas.

Serbia ja Horvaatia duellid on seetõttu alati rohkem kui põhimõttelised. Nii ka nüüd Rio olümpia veerandfinaalis, kus oma alagrupi võitnud horvaadid ei suutnud paremat asetust kaitsta ning jäid teises grupis neljandana lõpetanud naabrile alla 83:86. Mängu otsustava pöörde toomiseks oli horvaatidel võimalusi küllaga, kuid neil oleks needus nagu tõepoolest peal.

Poolaja 32:38 kaotanud Serbia tõttas hiilgava kolmanda veerandi (34:14) toel viimase perioodi eel 14 punktiga ette, kuid see vahe sulas viie minutiga olematuks. Ent viigini tagaajajad ei jõudnudki ning viimasel minutil hoidsid serblased täpsete vabavisete abil eduseisu.

Serblaste liidril Miloš Teodosicil oli kehv viskepäev (11/2), kuid ta lisas 9 punktile 10 korvisöötu ja võitjate meeskondlikum tegutsemine saigi paljuski otsustavaks. „Mängudes nendega tekib alati mingi draama, aga saime suure võidu. Ma ei maganud enne Horvaatia-mängu kaks ööd. Olime terve mängu närvilised, välja arvatud kolmandal veerandil, kui leidsime oma rütmi,“ rääkis Teodosic.

Mängu parimateks kerkisid Bogdanovicid: Horvaatial Bojan 28 ning Serbial Bogdan 18 punkti ja 5 korvisööduga. „Teen alati seda, mida meeskond vajab. Kui vaja, siis viskan, kui vaja, teen muud,“ ütles lõpuminuteid viie veaga pingilt vaadanud mees. „Arvan, et nendest kaht või kolme viga ma ei teinud. Aga ma ei tohtinuks nii või naa mängust välja langeda, tahtnuks lõpus väljakul olla. Mul on head kaaslased, kes suudavad lõppe suurepäraselt mängida.“

Kohtunikest rääkis ka Horvaatia peatreener Aco Petrovic: „Viimasel 30 sekundil jäeti Raduljicale tavaline ja Jokicile ebasportlik viga vilistamata. Need pidanuks meile andma neli vabaviset ja võidu.“

Horvaatide üks liidreid Dario Šaric süüdistas aga kaotuses ainult iseennast. „Ma ei tea, mida öelda. Kaotasime Serbiale jälle. Mängisin ise nagu viimane eit,“ pahandas 7 punkti ja 4 lauapalli kogunud mängumees.

Serbiat ootab täna poolfinaal Austraaliaga, kellega alagrupis juba kohtuti ning kaotati 80:95. Kuid tulemus ei peegeldanud mängu käiku, aussid tegid viimase poolteise minutiga 11:0 spurdi.

„Meil on hea võimalus, teame, et suudame nendega mängida,“ rõhutas Teodosic. „Meie koosseisus on ainult üks NBA mängija ja midagi see tähendab. Austraallased on soosikud, kuid võitleme lõpuni.“

Muuseas, horvaadid leidsid pärast kaotust, et neil olnuks poolfinaalis Austraalia vastu head võimalused. Teises paaris on täna vastamisi USA – Hispaania.