Roman Fosti näitab vihikut, mille sõbrad ja lähedased talle tegid.Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
19. august 2016, 22:08

ÕL RIOS | Roman Fosti sai enne olümpiat sõpradelt vihiku, mis tõi pisarad silma

Rio de Janeiro olümpiamängude viimasel päeval maratonijooksus startiv Roman Fosti oli väga liigutatud, kui sai mõni nädal tagasi sõpradelt ja lähedastelt vihiku, kus on tema senine sporditee kenasti kokku võetud.

Enne olümpiat nii Keenias kui ka Brasiilias vormi timminud Fosti oli sõprade ja lähedaste tähelepanust väga liigutatud. "Pisarad hakkasid silma tulema," lausub ta.

Roman Fosti näitab sõprade kingitud vihikut. Foto: Viljar Voog

Fosti näitab värviliste piltidega vihikut, kus on fotosid, ka mustvalgeid tema lapsepõlvest. "Siin on ema kirjutanud, et kas ma mäletan, kuidas kõik algas," nendib Pärnust pärit võhmamees ja lappab vihiku lehti. "Seitsmendas klassis oli mul kõrvarõngas, toona oli see väga populaarne. Siin oleme esimest korda Hispaanias laagris. Treener Uno Källe viis meid Hispaaniasse Jane Salumäe juurde harjutama."

Ta lisab: "Ma olen väga tänulik oma endistele treeneritele, perekonnale ja toetajatele, kes on minusse uskunud. Viimasel kahel kuul olen saanud palju positiivseid laenguid. Kui sul on raske, siis on see eriti tähtis. Olümpiale jõudmine on sportlase suur unistus. Nüüd on minu asi inimestele häid emotsioone pakkuda."

Fosti areng maratonijooksjana on olnud kiiduväärne. Kaks suve tagasi sai ta Zürichis EMil isikliku rekordi 2:17.54ga 18. koha. Mullusel MMil Pekingis lõpetas ta etteaste kiiduväärse 20. kohaga. 

Sportlase motod. Foto: Viljar Voog

Olümpial on Fostil eesmärgid korralikult paika seatud. "Meie teha on ilusa punkti panek," viitab ta ka ametivend Tiidrek Nurmele. "Annan endast kõik, et see õnnestuks. Mul on kaks varianti: kas teha samasugune jooks nagu Zürichis ja lõpetada isikliku rekordiga või saada palava ilmaga kõrge koht nagu Pekingis."

Fosti tahab leida õige grupi ja joosta sobiva tempoga. "Kui tavaliselt öeldakse, et maraton algab 35. kilomeetrist, siis siin algab juba tunduvalt varem. Arvan, et juba 28ndast. Kui pärast seda suudad sammukese juurde panna, siis on väga hästi," sõnab Fosti.