Roman Fosti Rio de Janeiro olümpiamaratonil.Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
22. august 2016, 04:00

Roman Fosti ja Tiidrek Nurme jooksid end olümpial tühjaks (1)

Rio de Janeiro olümpiamängudel maratonijooksus endast maksimumi välja pigistanud Roman Fosti (pildil) ja Tiidrek Nurme said karjääri jätkamiseks innustust.

Fosti lõpetas 42 195 meetri pikkuse etteaste ajaga 2:19.26, mis andis 61. koha. Nurme läbis distantsi 2:20.01ga ja oli kaasmaalasest kaks kohta tagapool. Kuldmedali võitis keenialane Eliud Kipchoge (2:08.44), hõbeda etiooplane Feyisa Lilesa (2:09.54) ja pronksi ameeriklane Galen Rupp (2:10.05).

Kui Fosti üle finišjoone jõudis, liikus ta kõikuva sammuga ja prantsatas reklaamplakatite otsa. "Lõpus oli veresuhkru tase madal ja võitlesin krampidega," rääkis ta. "Enne jooksu oli emotsioon kõrge ja algul oli rajal kerge olla. Arvasin, et tuleb väga hea aeg. Aga 15. ja 20. kilomeetri vahel läks raskeks. Seejärel tundsin end jälle mõnusalt. Uus raske punkt tuli 30. ja 35. kilomeetri kandis. Motiveerisin end pingutama, tahtsin lähedastele ja toetajatele närvikõdi pakkuda."

Fosti mõistis jooksu käigus, et pidanuks kevadel ühe maratoni läbima. "Viimati osalesin sügisel Šanghai maratonil. Tegelesin oma lihasvastupidavuse arendamisega, aga maratoonar peab ikka jooksma. Mootor on mul maailmameeste oma, kuid rehvid on viletsad," pajatas ta ja märkis, et hakkab valmistuma 2018. aasta EMiks, kus valgel mehel on suuremad võimalused edukalt esineda.

Alles mullu maratonile pühendunud Nurme alustas natuke tugevama tempoga, kui esmalt kavandas. "Jalg oli kerge ja emotsioon hea. Algul sain sobivasse gruppi, ent hiljem pidin ükski pingutama. Tekkis vedelikuprobleem, pidevalt lõi alt suhu tagasi. Lõpus panin kella kinni ja võistlesin iseendaga."

Nurme lisas: "Kui päike vahepeal välja tuli, siis palvetasin, et ta uuesti pilve taha läheks. Läkski! Tähendab, mu palveid võeti kuulda. Hea, et liiga palav ei olnud, muidu oleks paljud mehed lõpuks popkornid olnud ja nii mõnigi kiirabiga haiglasse viidud."

Nurme nimetab olümpiat suureks mulliks. "Maraton on ikka samamoodi 42 kilomeetrit, ainult et siin on rohkem kaameraid ja helikoptereid," arutles ta. "Ma ei mõelnudki jooksu ajal sellele, et osalen olümpial – lihtsalt jooksin."

30aastane saarlane tahab sporditeed jätkata. "Tegelikult olen andekas sportlane, võin vabalt Euroopa tippudega koos joosta," lausus Nurme.