Usain BoltFoto: STOYAN NENOV
Rio 2016 OM uudised
22. august 2016, 11:35

STATISTIKAPOMM | Rio OM-i faktid medalivõitjatest: Bolt ja Phelps on uskumatud (1)

Eile lõppesid Rio de Janeiro olümpiamängud ning nüüd on aeg kokkuvõteteks. Kokku jagati 306 medalikomplekti ning paljudele, kes pjedestaalile tõusid, oli see ajalooline. Õhtuleht toob teieni kõige põnevamad faktid, numbrid ja arvud medalivõitjatest.

87 riiki võitsid medali, mis on uus suvemängude rekord. Eelmine tipptähis pärines Pekingi olümpiast, mil pjedestaalile tõusid 86 riigi sportlased. 

59 riiki sai vähemalt ühe kuldmedali, mis on samuti rekord. 2004. aastal võitis kulla 56. 

10 riiki võitsid esimese kuldmedali suveolümpiamängudel. Varem on rohkem esimesi olümpiakuldi võidetud ainult kahel korral - 1896. esimestel modernsetel olümpiamängudel (11) ning 1996. aastal (16). 

riiki võitis esimese olümpiamedali. Nendeks olid Kosovo (judo), Jordaania (taekwondo) ja Fidži (ragbi). 

Kosovole riigi ajaloo esimese (kuld)medali toonud judokas Majlinda Ketmendi. Foto: TORU HANAI

67 medalit võitis Suurbritannia, mida on Londonist kaks enam. See ei olnud siiski riigi ajaloo kõige suurem medalisaak, sest 1908. aastal võideti lausa 140 medalit. 

46 kuldmedalit kogus USA teist olümpiat järjest. 

Michael Phelps võitis Rios viis kuld- ja ühe hõbemedali. Tal on olümpiamängudelt kokku 28 medalit. Mitte ühelgi sportlasel pole rohkem. 

39. kohta Jamaikaga jagaks Phelps 23 kullaga modernsete olümpiamängude medalitabelis juhul, kui ujuja oleks riik.   

Usain Bolt võitis kolmandat olümpiat järjest 100 m, 200 m ja 4x100 m jooksu. Temast sai esimene sportlane, kes on suutnud kolmel järjestikusel olümpial võita kõik need kolm ala. 

Üheksa kuldmedalit on Boltil, millega jagab individuaalsete kuldade arvestuses teist kohta Larissa Latõnina, Paavo Nurmi, Mark Spitzi ja Carl Lewisega. Ainult Phelpsil (23) on rohkem. 

Usain Bolt Foto: KAI PFAFFENBACH

kulda ja 19 medalit kokku võitis Brasiilia Rio olümpiamängudelt. See on riigi suurim medalisaak suvemängudelt. 

15 aasta ja 180 päeva vanune oli RIo olümpia noorim medalivõitja Ren Qian, kes võitis 10 meetri vettehüpetes kuldmedali.

58 aasta ja 233 päeva vanune oli Rio olümpia vanim medalivõitja Nick Skelton, kes võitis takistussõidus kuldmedali. 

Kimberly Rhode liitus Rios väga eksklusiivse klubiga, kui võitis kuuenda sportlasena medali kuuelt olümpialt. Ameeriklanna sai naiste jahilaskmises pronksi.