Feyisa Lilesa finiš Rio maratonil.Foto: ADRIAN DENNIS
Rio 2016 OM uudised
22. august 2016, 14:47

Olümpiamedalist seadis oma elu finišis tehtud žestiga ohtu: kardan, et valitsus tapab mu

Meeste maratonis hõbeda võitnud etiooplane Feyisa Lilesa kardab oma elu pärast, kui ületas finišijoone hoides käsi pea kohal risti. 

26aastane jooksja protestis žestiga riigi valitsuse vastu, kes on sisse tunginud Etioopa kõige suurema rahvuse Oromo aladele, et saada sealt resursse pealinna Addis Ababa jaoks. Maratoonar on ise Oromo päritolu, kes moodustavad riigi 100 miljonist elanikust üle kolmandiku. 

Omoro inimesed on protestinud Etioopa valitsuse käitumise vastu, kuid võimud on olnud karmid. Nad on tapnud üle 400 inimese ning saatnud vangi üle tuhande. 

Lilesa kasutas võimalust protestida oma inimeste kaitseks Rio olümpial. "Ma tegin seda oma sugulaste pärast, kes on vanglas," rääkis sportlane "Ma kardan rääkida oma lähedastega, sest nad võidakse ära tappa.

Nad võivad ka minu ära tappa, kui lähen tagasi Etioopasse. Kui mind ei hukata, võivad nad panna mind vangi. Kui nad seda ei tee, ei lase nad mind riiki sisse. Ma pean tegema otsuse ning võib olla kolima teise riiki."

26aastast Lilesat ootab kodumaal ema, isa, vend, õde, naine ja kaks last, kuid maratoonar ei tea, kas nende kommentaaride põhjal võidi nad vangistada. "Tegu on väga jubeda valitsusega, aga USA, Inglismaa ja Prantsusmaa toetab režiimi, mis lubab neil osta relvi ning millega tapetakse minu inimesi."

Oromo inimeste protestid Etioopia valitsuse vastu. Foto: GULSHAN KHAN

"Julgeolekujõud vahistavad regulaarselt igal protestil kümneid inimesi ning paljudes kohtades käivad ööseti iga ukse taga, et arreteerida tudengeid ja neid majutavaid inimesi," kirjutas maineksa inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch.

"Võimud arreteerivad meelega Oromo kogukonna kõige võimekamaid inimesi nagu näiteks muusikuid, õpetajaid ja teisi, kellel oleks võim mobiliseerida teisi järgmisteks protestiteks. Vahistatute hulgas on palju alla 18 aastaseid lapsi."

Oromo rahvusest sportlasi koheldakse Etioopas väga karmilt. Kenenisa Bekele, kes hoiab 5000 ja 10 000 meetri jooksu maailmarekordit ning on Oromo rahvusest, võidi Rio olümpialt eemale jätta just päritolu tõttu.