FC Infonet, FC Levadia, FC Flora ja Nõmme Kalju on meistrivõistluste kõrgliiga viimase kolmandiku eel kõik tiitlikonkurentsis sees. Hooaja lõpp tõotab kujuneda väga põnevaks!Foto: Alar Truu
Jalgpall
22. august 2016, 15:44

KÜSITLUS | Infoneti, Levadia, Flora ja Kalju avaldavad oma trumbid, mured ja arvamuse favoriidi kohta

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste kõrgliigas on teisipäeval väga tähtis päev, sest kahes matšis on omavahel vastamisi liiderneliku klubid. Oluliste lahingute eel esitas Õhtuleht kõigi nelja klubi treeneritele kolm suurt küsimust.

Kell 18 algab Kadrioru staadionil kohtumine Tallinna Levadia – Nõmme Kalju ja kell 20 Lillekülas mäng Tallinna Flora – Tallinna Infonet. Tabeliseis nende mängude eel on: Infonet 58 punkti (24 mängust), Levadia 56 (25), Flora 52 (25), Kalju 51 (23).

Viiendal kohal paiknev Sillamäe Kalev kaotab Kaljule juba 17 punktiga, mis välistab medaliheitlusse sekkumise. Aga esinelikule see olulist kergendust ei paku, sest eesmärk – meistritiitel – täitub vaid ühel ning üks jääb sootuks medalita (ja ühtlasi ka garanteeritud eurosarjakohata, mis on antud klubile samaaegsel nii moraalne kui ka finantsiline hoop).

Mis on teie meeskonna peamine trump hooaja lõpusirgel?

Aleksandr Puštov, FC Inoneti peatreener: "Üldine mängupilt ja kogemused. Dmitri Kruglov, Aleksandr Dmitrijev ja Vladimir Voskoboinikov on karjääri jooksul varem sageli tiitlivõitluse olukorras olnud ja teavad, kuidas käituda. Julged oleme samuti. Flora vastu läheme teisipäeval kõrge pressinguga peale ja ei luba neil oma mängu mängida."

Igor Prins, FC Levadia peatreener: "Mul on meeskonna koosseisu kõva usk. Meil on piisavalt mehiseid mehi, kes saavad aru olukorra keerukusest. Viimase kuu jooksul pole kõik pole kõige paremini sujunud (1. augustil kaotas Levadia 1:6 Florale – toim), aga eesmärk on ju kõrge. Vaja on mängud jõuga ära mängida, kui tahame kuldmedali eest heidelda. Me tahame!"

Argo Arbeiter, FC Flora peatreener: "Meie edu pandid on ühtlane tase ja selge mängujoonis igas olukorras. Tõsi, joonise meeskonnani viimine pole mul veel lõplikult õnnestunud (Arbeiter asus tööle juuli alguses – toim). Oleme küll palju väravaid löönud, aga täitsa rahul ma ei ole, sest asju võiks väga palju paremini teha. Õige mõtlemise, nägemuse ja harjumuse tekitamine võtab aega. Parandamisruumi on kõvasti."

Argo Arbeiteri käe all on Flora olnud Premium liigas pidurdamatu - seitsmest mängust on teenitud seitse võitu väravate vahega 28:4, kusjuures 1. augustil purustati FC Levadia 6:1. Foto: LAURA OKS
Juuli alguseks näis FC Flora olukord juba täitsa lootusetu, aga peatreeneri vahetus tõi meeskonda särtsu tagasi. 6:1 võit Levadia üle taastas usu, et midagi pole veel kadunud ja kõik on võimalik. Foto: Laura Oks

Sergei Terehhov, Nõmme Kalju abitreener: "Meeskonnamäng – kõik üksteist platsile minejat peavad tervikuna esinema. Suve jooksul meeskonnaga liitunud jalgpallurite (neljast liidrist värbas just Kalju kõige usinamalt, liitusid Janar Toomet, Artur Valikajev, Igor Subbotin, Sander Puri – toim) sulandumine pole veel lõppenud ja soovitud mängurütmi leidmine võtab aega.

Usun, et kõik liitunud on võimelised paremaks. Midagi ette heita pole põhjust, aga natukese aja pärast mängivad nad kõik veel paremini. Konkurents meeskonna sees on muidugi tugevnenud, aga see pole kunagi kellelegi halba teinud. Igaüks peab rohkem pingutama, et põhikoosseisu pääseda."

Mis valmistab hetkel kõige rohkem muret?

Puštov: "Muresid pole. Meeskond pole pikalt kaotanud (pärast 26. aprilli 1:2 kaotust Kalju käest on Infoneti saldo Premium liigas 12 võitu ja kaks viiki) ja proovime samamoodi jätkata. Traumade osas on ainuke mure Ofosu Appiah, kellele tehti MRT-uuring, mille tulemused selguvad paari päeva pärast."

FC Infonet kaotas kõrgliigas viimati 26. aprillil, kui Hiiul jäädi 1:2 alla Nõmme Kaljule. Seejärel on Aleksandr Puštovi meeskonnal kirjas 12 võitu ja 2 viiki. Väga muljetavaldav seeria! Foto: Alar Truu
FC Infoneti peatreener Aleksandr Puštov. Foto: ARNO SAAR

Prins: "Minu kohustus on leida hea rütm. Minu peatreeneriks oleku ajal (Prins asus tööle juuli alguses – toim) oleme lasknud endale Premium liigas lüüa üheksa väravat, mis mulle ei meeldi, sest minu jaoks on pidav kaitse oluline. Üritan jätkuvalt leida tasakaalu kaitse ja rünnaku tasakaalu. Rünnakul pole meil õnnestunud olla piisavalt efektiivsed."

Arbeiter: "Väga suuri muresid pole. Kõik toimib suhteliselt ladusalt. Minu juhendatud meeskondades pole elu sees mingit kriisi või jama olnud. Tuleb lihtsalt leida õiged inimesed ja persoonid ning praegu on nad olemas. Tabeliseisu ja eelnevat ma muuta ei saa. Oleme seal, kus oleme. Meil on väga reaalsed võimalused olla hooaja lõpus tabeli kõige ülemisel real. Ent praegu on need pelgalt võimalused, mis tuleb nüüd realiseerida. Muidu on tegu niisama plõksimise ja kirvega kure püüdmisega."

Terehhov: "Hetkel muresid pole. KTM-reegli osas (Euroopa liiga kolmandasse eelringi jõudes Kalju KTM- ehk klubis treenitud mängijaid ei kasutanud, aga Premium liigas peab vähemalt üks selline mängu algusest lõpuni platsil viibima – toim) ei saa me midagi teha, sest see ei sõltu meist.

Henrik Pürg saab praegu keskkaitses hästi hakkama ja teisedki noored on pingi pealt võtta, kui neid vaja läheb. Iseasi, kas nad ilma KTM-reeglita mängiksid, aga kuna reegel kehtib, siis nad mängivad. Mängugraafik on tihe, aga meeskond ju täienes ja ilmselt saame mänguaega jaotada."

Nõmme Kalju jõudis Euroopa liigas kolmandasse eelringi, ent maksis euroedu eest Premium liigas lõivu. Paide ja Pärnuga tehtud viigid tähendasid valusaid punktikaotusi. Foto: LAURA OKS

Kes ja miks on hetkel meistrivõistluste favoriit?

Puštov: "Flora, Kalju, Levadia on samuti liidrid ja ma ei pea meie olukorda nende omast paremaks. Aga me ei karda mitte kedagi ja loodame oma jõududele. Kõik vastased on ohtlikud. Ka Pärnu ja Rakvere."

Prins: "Kõigil neljal on omad võimalused, tugevused ja nõrkused. Ei tooks kedagi esile. September ja oktoober panevad asjad paika – kes oma tugevused edukamalt ära kasutab, see kuldmedali ka võidab."

FC Levadia peatreener Igor Prins. Foto: Stanislav Moshkov
FC Levadia on Igor Prinsi juhendamisel peetud seitsme Premium liiga mänguga löönud 20 väravat, ent võrgust noppinud üheksa. "See mulle ei meeldi," tõdeb Prins. Foto: Alar Truu

Arbeiter: "Matemaatiliselt on Infonetil ja Levadial väike eelis, sest jälitajad peavad nende püüdmiseks tööd tegema. Aga mängulises plaanis favoriiti ma välja tuua ei oska, sest keegi pole teistest nii palju üle. Augusti lõpp ja septembri algus panevad meie jaoks paika, kas käis kullas või tagumik mullas – kohtume nüüd Infonetiga, siis kaks korda Kaljuga ja siis taas Infonetiga."

Terehhov: "Esinelik on tihe ja kõik pannakse paika omavahelistes mängudes. Otsest favoriiti pole. Ei usu, et keegi suudaks punktikaotusi vältida. Ka liider Infonet kaotab punkte. Kõik võitlevad kindlasti lõpuni. Meistri otsustavad lõpuks pisikesed detailid ja nüansid."

Nõmme Kalju peatreener Sergei Frantsev juhtis meeskonna Euroopa liigas kolmandasse eelringi ning Premium liigas on Kaljul ette näidata kõige parem kaitse - 23 mänguga on võrgust korjatud vaid 11 palli. Foto: Viljar Voog