Ultratriatleer Rait Ratassepp.Foto: Erakogu
Spordivaria
23. august 2016, 10:49

HULL MEES! Eesti mees läbib 10 järjestikusel päeval täispika triatloni! (9)

Eesti ultratriatleet Rait Ratassep alustab kolmapäeval hullumeelset projekti - ta stradib Šveitsi kümnekordse ultratriatloni MK-etapil, kus 24. augustist 2. septembrini ootab iga päev läbimist üks Ironmani distants – 3,8 km ujumist, 180 km ratast ja 42,2 km jooksu.

"Täna sai trennis viimast korda kõik kolm ala läbi tehtud ning hetkeseis on hea ja vaim valmis. Rattarada on kiire ja võimsate vaadetega suurtele mägedele. Kui selle aasta varasemate katsumuste ajal on ilm vihma ja külma näol pidevalt vingerpussi mänginud, siis seekord on vastupidi. Ilm on siin palav ning homme jõuab siia kohale ka kuumalaine - vähemalt esimesed neli võistluspäeva lubab kuni 32-kraadist kuumust. Mulle aga palav ilm väga meeldib, seega ei kurda üldse," kirjutas Ratassep oma Facebooki-lehel.

Ujumisdistants toimub 50-meetrises basseinis, kus iga päev tuleb läbida 76 basseinipikkust, 20 rattaringi läbitakse 9-kilomeetrisel rajal ning maratonidistantsi täitmiseks joostakse 34 ringi a 1,25 kilomeetrit. Kümnekordsele ultratriatlonile on registreerunud 12 inimest.

Võistlusrada jagatakse nelja teise võistlejaga (alustas kaheksa ultratriatleeti), kellel on käimas kümme päeva varem alanud Double Deca ehk kahekümnekordne ultratriatlon. Seega on kümnekordse ultratriatloni start nende üheteistkümnes võistluspäev.

Stardis on ka 30-kordse ultratriatloni maailmarekordi hoidja ungarlane Jozsef Rokob, kellega Ratasepp on varem võistlusoludes kohtunud kolmel korral – Inglismaal Enduromanil ja kahel korral Ungari ultratriatlonil. Möödunud nädalal andis end stardiks üles ka Ratasepale Saksamaa kolmekordsel ultratriatlonil tihedat konkurentsi pakkunud ja 25 minutit enne eestlast finišijoone ületanud Richard Widmer.

"Pärast Saksa võistlust oli ta veel kahtleval seisukohal Šveitsi suhtes, kuid ju meeldib tallegi tihe konkurents. Tema osalemise üle on mul ainult hea meel, sest konkurents aitab mul ennast maksimaalselt realiseerida. Šveitsi võistlusrada on profiililt üsna kiire, mistõttu on vägagi võimalik, et see, kes võidab Šveitsi võistluse, see püstitab 10-kordsel distantsil ka uue maailmarekordi," rääkis Ratasepp.

Rataseppa saadab pea sama viieliikmeline toetustiim, kes kuulus ka tema Eesti ultrakatsumuse meeskonda, sh füsioterapeut ning Tartu ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi doktorant Silva Suvi, kes jälgib Ratasepa toitumist ja kogub andmeid, mille alusel valmib sarnaselt Eesti ultrakatsumusele Ratasepal põhinev juhtumiuuring.

"Toitumise roll katsumusel on äärmiselt oluline. Kui Eesti viiekordsel ultrakatsumusel sõin 4,5 päeva jooksul ära tavalise eesti mehe 23 päeva kaloraaži, siis 10-kordse ultrakatsumuse edukaks läbimiseks peab see olema vähemalt topelt suur. Siinkohal on minu tiimil oluline jälgida minu toidu kvaliteeti ning koguseid, sest energiakulu võistlusel on meeletu. Kõige olulisem on vältida olukorda, kus keha jääb igapäevaselt märkimisväärsesse energiadefitsiiti. Üksnes korraliku ja mitmekülgse toitumisega on mul võimalik 10 päeva hommikust õhtuni võistlemist ära kesta," tõdes Ratasepp.