Kalju mehed said täna kaks korda värava üle rõõmustada, millest Levadia vastu võiduks piisas.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
23. august 2016, 19:48

7 VÕTIT | Annetatud värav maksis kätte, Levadia - Kalju 1:2

Eesti jalgpallimeistrivõistluste 26. voorus alistas Nõmme Kalju Kadrioru staadionil 2:1 FC Levadia (40. Ats Purje, 45. Artjom Dmitrijev - 16. Kevin Kauber). Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Avapoolaja lõpp. Levadia väravavaht Sergei Lepmets võinuks kuni vastaste avaväravani vabalt Töötukassa järjekorras seista, sest Kalju ei pakkunud talle absoluutselt tööd. Vähesed teenitud standardolukorrad pealelöögiga ei lõppenud. Ent Levadia vajus poolaja lõpus ära, mis lubas Kaljul pikemalt palli valdama hakata.

Seejärel piisas paarist lohakusest (Purje 1:1 väravale eelnenud Rimo Hundi tagasisööt Igor Morozovile ning kaks järjestikust kahevõitluse kaotust Dmitrijevi tabamuse toonud karistusöögi ajal) ning 1:0 edu oli Levadia vaatevinklist pöördunud vaheajaks 1:2 kaotusseisuks.

Riietusruumi entusiasmi Levadia värava(te)ks muundada ei suutnud. Aja edenedes pääses maksvusele Levadia õhuke pink (Ilja Antonov, Hindrek Ojamaa, varuväravavaht Priit Pikker ja neli U21 meeskonna mängijat), mis ei lubanud Prinsil ründavaid käike teha. Ainsad vangerdused, mida Prins tihkas teha, olid Ojamaa vasakkaitsesse (seal tegutsenud Gando nihkus äärel kõrgemale) ja Antonov keskväljale (Hunt äärelt tippu). Need aga loodetud ja oodatud murrangut kaasa ei toonud.

2. Mis piinab Levadia peatreenerit Igor Prinsi enim?
Lekkiv kaitse. Juuli alul Sergei Ratnikovi asemel taas Levadia tüüri juurde asunud Prins sõnas eile Õhtulehele: „Minu peatreeneriks oleku ajal oleme lasknud endale Premium liigas lüüa üheksa väravat, mis mulle ei meeldi, sest minu jaoks on pidav kaitse oluline. Üritan jätkuvalt leida tasakaalu kaitse ja rünnaku tasakaalu. Rünnakul pole meil õnnestunud olla piisavalt efektiivsed."

Täna suurenes Prinsi ametiajal sisselastud väravate arv 11ni ning aastatel 2008 ja 2009 Levadia Eesti meistriks viinud juhendaja peavalu jätkub. Tõsi, põhikeskkaitsja Tabi vaatas kohtumist Kaljuga kaartide tõttu kõrvalt, ent vaevalt too fakt Prinsi lohutab.

3. Kuidas kasutas Levadia ära Kalju keskkaitsja Henrik Pürgi kogenematust??
Mitte eriti. Kalju värbas suvel meeskonda neli poolkaitsjat, mistap on ülemise kuuiku (tipuründaja väljaarvatud) valik niivõrd tihe, et kohustuslikule KTMile (ehk äärepoolkaitsjale Vlasii Sinjavskile) seal enam ruumi pole. Sestap on Kalju euromängude järel ehk koos tänasega viimases viies voorus mängitanud KTMina hoopis keskkaitsjat Henrik Pürgi (portugallase Jorge Rodriguese asemel).

Jah, 20aastane Pürg on ka eelmisel ja üle-eelmisel hooajal arvestataval hulgal Premium liiga minuteid teeninud (vastavalt 1311 ja 757), ent pole suutnud end nii-öelda sportlikul moel algkoosseisu murda. Järelikult ei ole Pürg treenerite silmis satsi kahe parima keskkaitsja seas.

Ent Levadia jäi kindlaks oma mänguplaanile ega nihutanud kleenukese Pürgi morjendamiseks Kauberi kõrvale teist ründajat, näiteks jõulist Rimo Hunti. Üleüldse ei jäänud silma, et Levadia oma rünnakuid spetsiaalselt Kalju kaitseliini kogenematuima lüli peale oleks teravdanud.

Sestap pääses Pürg nii hõlpsa tööpäevaga kui Levadia vastu pääseda saab ning jääbki üle resümeerida abitreener Sergei Terehhovi sõnu: "Pürg on siiamaani kenasti hakkama saanud." Kauberi värav läheb pigem rubriiki "meisterlik ründaja" kui "käpardlik kaitsja".

4. Kes oli platsi parim mees?
Vitali Teleš. Väravaolukorras polnud Kalju puurivahil midagi teha. Küll aga paistis silma õigeaegsete väljatulekutega, rahustas vajalikul hetkel mängu ning tegi vähese töö eeskujulikult ära.

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Levadia - Kodumeeskond mängis libedal väljakul korduvalt tulega ehk andis oma kaitsjatele ning väravavaht Sergei Lepmetsale olusid arvestades liialt uljaid tagasisööte. Kaks esimest korda Levadial vedas (Purje ei saanud piisavalt nobedalt jaole), kuid kolmas riskantne tagasisööt päädis Purje 1:1 väravaga. Märja ilmaga tuleb mängida riskivabamalt.

Kalju - löögitäpsus. Mitmel puhul mängisid Kalju ründava ešeloni mehed end hiilgavalt löögile, kuid soodsalt positsioonilt lõid raamist lootusetult mööda nii Purje (50. minut) kui Subbotin (59. minut). Säärast raiskamist ei saa esineliku omavahelistes matšides aga lubada, sest olgem ausad, neid momente ei teki palju.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Kalju ründaja Ats Purje: „Võitluslik mäng. Jäime kaotusseisu, aga saime kingituse, mille ära kasutasin. Ega see olukord juhtus kogemata. Nad tegid sööduvea ning pall tuli mulle just parajalt ette, oli vaja lihtsalt üks ühe vastu ära lüüa.

Alati, kui on liiga palju aega, siis on natuke keeruline, sest hakkad üle mõtlema. See on mul varem vahel probleemiks olnud, aga seekord lahendasin kindlalt ära. Meesond võitis, lõin värava, kõik on hästi!“

Levadia ründaja Kevin Kauber: "Minu väraval kadus tähtsus ära. Kui meeskond kaotab, ei ole vahet, kas lööd või ei löö või mis see seis jääb. Kaotus on kaotus ja meil oli siit kolme punkti kindlasti vaja.

Eks seal olid lihtsad eksimused ja väike arusaamatus karistuslöögi ajal. Võib-olla olid mõtted juba riietusruumis, et puhkama saada. Eks me homme räägime sellest täpsemalt ja ole näha, mis seal oli."

7. Mis saab edasi?
Levadia hirmtihe mängugraafik (tänane oli nende seitsmes kohtumine augustikuus ning neljas viimase 11 päeva jooksul) jätkub juba reede õhtul Narvas, kus neid võõrustab kohalik Trans. 

Kalju võtab enne päästvat koondisepausi laupäeval kodusel Hiiul vastu tiitlikaitsja FC Flora, kes Argo Arbeiteri juhendamisel leidnud uue ja vägeva hingamise.