Olümpialinnas lapsi õpetanud ujumistreener Merle Liivand.Foto: Erakogu
Rio 2016 OM uudised
24. august 2016, 04:00

Merle Liivand - eestlanna, kes tõi Merineitsi ujumise olümpiaks Riosse

Ehkki ujuja ja treener Merle Liivand on alles 25aastane, on tal juba uskumatu rahvusvaheline haare. USAs treenerileiba maitsev piiga õpetas Rio olümpia ajal Brasiilia lastele oma lemmikala tarkusi.

Merlel on tegelikult kaks kodu: üks mõistagi Eestis ja teine Floridas. Suurema osa aastast elab ta siiski maailmamere taga. USAs on tallinlanna kuulsust kogunud nn Merineitsi ujumiskoolitusega, mis tõukub samanimelisest muinasjutust.

Nüüd tegutseb Merle Brasiilias. "Olen siin seoses Rio VIP pass kutsega tulla ja õpetada lapsi olümpia ajal ujuma," räägib ta. "Samal ajal selgitan, mis on ujumise vundament ja kuidas on välja kasvanud Merineitsi tund."

Ergutas olümpiavõitjat

Merle sõnul on see põnev projekt, millega liitusid kolm klubi. "Kohati arvasin, et ei jõuagi just olümpia ajal Riosse tulla," avaldab ta. "Aga läbi raskuste olen ikka siia jõudnud ja asjad on järkjärgult paremaks läinud."

Päev enne väljalendu Brasiiliasse helistas Merle isale, kes julgustas teda kohale sõitma. "Rios on olnud palju negatiivset – röövimised, Zika viirus, reostunud vesi ja muudki. Samas on see uskumatu kogemus olla 25aastaselt keset olümpiamelu ja teha, mis mulle meeldib ning saada uusi kogemusi."

Rios on Merle kohtunud tuttavate ja semudega, kelle hulka kuuluvad maailma tippujujad. "Kuu aega tagasi treenisin Lõuna-Aafrika Vabariigi olümpiakoondisega," nendib ta. "Mul oli hea meel siin olla ja ergutada häid sõpru – Chad le Closi (olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister – toim) ja Michelle Weberit."

Kolme–nelja kuu pärast peaks Merle avalikkuse ette tulema projektiga, millel on huvitav IT-lahendus. "Praegu ei saa ma sellest veel väga palju rääkida," avaldab ta. "Võin vaid öelda, et see on seotud ka Brasiiliaga."

Merle hinnangul on maailma ujumises praegu raske aeg, mis paneb tedagi muretsema. "FINA-l (rahvusvaheline ujumisliit) tuleb palju tööd teha ja mõelda. Dopinguskandaal on tõsine asi, see ei too inimesi spordi juurde, vaid peletab hoopis eemale."

Kahjuks ületas uudisekünnise ka USA staarujuja Ryan Lochte juhtum. "Olin ise koos Ryani abitreeneriga, kui ema helistas ja rääkis, et poega on röövitud. Tol hetkel paljud juba teadsid, et see on üks suur vale ja mis tegelikult juhtus. Samas olen kursis, et Venemaa ujumisliidu töötaja ning Austraalia ja Suurbritannia ujuja langesid röövlite ohvriks, aga Ryani lugu oli utoopia."

Eesti sportlasi teatakse

Merle on Rios käinud mitmel koosviibimisel. Teda rõõmustas, et meie endisi ja praegusi tippsportlasi teatakse. "Olen kohtunud inimestega, kes on ise Eestit külastanud ja teavad Erki Noolt," lausub ta. "Laupäeval olin maailma viievõistluse föderatsiooni õhtusöögil, kus räägiti lugusid Imre Tiidemannist."

Olümpiamängude korraldamisega jättis Brasiilia Merle arvates ajalukku korraliku jälje. "Esimene Lõuna-Ameerika riik on teinud üle oma võimete vägagi korraliku olümpia," arutleb ta. "Brasiilial on palju probleeme ja eks see ole ka rahvale märgi jätnud."

Merle sõnul on turistidele suunatud ärid kindlasti kasu teeninud ja majandust elavdanud. "Brasiillaste suurimaks probleemiks on see, et ei räägita inglise keelt. Kohati seab see neile endile piiranguid. Pean olema tänulik, et oskan hispaania keelt ja saan siin kuidagi hakkama."