Fännide rõõmul pole piire.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
31. august 2016, 20:57

Täiendatud asjaosaliste kommentaaridega!

7 VÕTIT | Korvpallikoondiselt superpartii, Eesti - Valgevene 81:62!

Eesti korvpallikoondis alustas 2017. aasta EM-valikturniiri ning alistas koduses Rocca al Mare suurhallis Valgevene koguni 81:62! Võtame mängu kokku seitsme võtme kaudu.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Eesti superpartii ehk Kas me ootasime nii head Eesti koondist? Aus vastus on, et mitte. Eriti pärast vähem või rohkem kindlaid kaotusi kontrollmängudes Küprosele, Ukrainale, Iisraelille. Kuid asjaosalised suutsid viimaste päevadega ära teha hiilgava töö. Kindlasti on tegemist ka treenerite võiduga, sest kodutöö oli hiilgavalt ära tehtud. Ning mängijad suutsid EM-sarja avamängu pingega suurepäraselt toime tulla. Meie sõltub väga palju visketäpsusest ning seekord tabas kolmeseid (kokku 11 tükki) viis erinevat mängijat, kusjuures nende sekka ei jõudnud seekord Albaania vastu vist oma limiidi täis visanud Reinar Hallik. Eraldi tuleb ära märkida aga Halliku tulemuslikku kaitsetööd vastaste võimsa tsentri Artjom Parahhovski vastu.

2. Mis muutus võrreldes viimaste kontrollmängudega?

Kui jätta välja "treeningmäng" Albaaniaga, siis suutis Eesti hoida oma rütmi hoopis paremini kui mängudes Ukraina ja Iisraeliga. Kaitses pressiti vastaseid nõnda, et nood pidid sageli leppima ebamugavate lahendustega. Tulemuseks Valgevene poolt esimesel veerandil visatud 10, teisel 17, kolmandal 15 punkti. Esimesel poolajal hoida senist valulast, lauavõitlust võrdsena. Lisaks tehti ainult 9 pallikaotust (Valgevene 20).

3. Mis riivas silma?

Kui eelmistel Eesti ja Valgevene mängudel oli pealtvaatajaid vähemalt 6000 (2001. aastal koondise esimesel suurhalli-mängul ning 2013. aastal, kui Eesti oli EM-finaalturniiri pääsmele juba päris lähedal), siis täna jäi teine korrus üldse tühjaks. All olid küljetribüünid päris korralikult täidetud, aga koondisemängul võiks ja peaks pilt olema parem. Jah, kontrollmängud ei sisendanud liiga suurt optimismi, koosseis on viimaste aastatega võrreldes muutunud, kuid õigele korvpallifännile pole need argumentideks. Rahvuskoondist tuleb toetada igas olukorras ning nagu meeskond hingestatud tegutsemisega tõestas, oli selleks ka põhjust.

4. Kes olid mängu parimad?

Rain Veideman ja Martin Dorbek. Eesti koondise uus kapten Veideman näitas end täies hiilguses. Tema arvele jäi 33 minutiga 32 punkti, 7 korvisöötu, 4 lauapalli ja 2 vaheltlõiget. Efektiivsus 40! Kommentaarid on liigsed.

Dorbek oli aga see nii vajalik esile astunud "must hobune", kes kogus kõigest veerand tundi mänginuna juba kolmanda veerandi lõpuks 16 punkti (kahesed 3/2, kolmesed 4/4) ja 5 vaheltlõiget! Mängu lõpus lisas ta veel ühe kolmese.

5. Mida peab Eesti edasist silmas pidades parandama?

Teisel poolajal vajus lauavõitlus ära. Kaitse osas pole midagi soovitada, rünnakul võib alati soovida paremat visketabavust ning kui võit juba paistis, jäi see ka ümmarguseks. Küll aga tuleb jätkuvalt töötada lauavõitluse kallal. Sest kui esimesel poolajal oli see praktiliselt võrdne (20-21, ründelaud 5-6), siis teise poolajaga kärises suur vahe sisse.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Tiit Sokk, Eesti koondise peatreener: "(Valgevene kohta) Meeskond mängib nii nagu vastane tal mängida laseb. Nad ei saanud häid söödunurki. Poisid tegid head tööd ja hoidsid vastaste "number kolmesid" pallist eemal. Selle tõttu ei saanud nad korvi alla väga palju sööta.

"(Martin Dorbekust) Ükskõik kes paneb 6 kolmesest 5 tükki ära, on igale võistkonnale väga suureks abiks! Meil on sõbralik võistkond, asi jagatakse ära, ühel päeval paneb üks paremini, teisel päeval teine."

Martin Dorbek: "Täna esimesed visked õnnestusid ja sealt oli kindlam visata. Võib-olla kaitse võttis ka veidi teisi mehi, mulle jäi natuke rohkem ruumi.  
(Vaheltlõigete kohta) Teadsin täpselt, kuhu liikuda. Alles esimene mäng, ei tasu kuhugi pilvedesse tõusta. Kõik on veel ees, mõned kaitseeksimused tuleks likvideerida. Arvan et oleme võistkonnana füüsiliselt nii valmis kui saab. Oli väga hea tunne."

Rain Veideman: "Võib öelda, et kõik töötas. Oli üks paha hetk, kus ära kukkusime aga saime võidu kätte. Läheme iga mängu mängima vastavalt vastasele ja võtame ühe mängu korraga. Martin sai alguses hea tunde sisse, sai vabalt panna. Lõpuks polnud enam vahet, kas üle käe või mitte. Temalt superpartii. Meil oli kodutöö hästi tehtud pluss olime agressiivsed - nad olid vahel palliga ületulemisel hädas."

7. Mis saab edasi?

Eesti koondis jätkab EM-sarja laupäeval Portugali väikelinnas Ovaris, kus kohtutakse sealse koondisega. Valgevene võtab omas kodus vastu Poola. Mäng Poola - Portugal algab täna kell 21.