Viimane kord mängis Kalev/Cramo Eurocupil 2013/14 hooajal. Kas ka tänavu õnnestub Eesti meisterklubil ja Rain Veidemanil suruda pall eurosarjas pall korvi või paneb korvpalliliit käe peale?Foto: ARNO SAAR
Korvpall
2. september 2016, 04:00

BC Kalev/Cramo osalemine EuroCupil võib Eesti meistri kodusest liigast välja jätta (3)

Rahvusvahelise korvpalliliidu FIBA ja Euroliiga vahelisse sõtta on nüüd kistud ka Eesti meisterklubi ning kõige mustema stsenaariumi korral ei saa Kalev/Cramo kohalikel meistrivõistlustel osaleda.

BC Kalev/Cramo rõõmustas eile uudisega, et suure tõenäosusega osaletakse järgmisel hooajal Euroopa tugevuselt teises rahvusvahelises liigas EuroCup. Võistlust korraldav Euroliiga lähenes Kalevile ise ning praeguseks on Eesti tšempion vajaliku paberitöö juba ära saatnud ja ootab kinnitust osalemise kohta. Kuid EuroCupis mängimine võib teha Kalevile karuteene, sest FIBA ja Euroliiga on jätkuvalt omavahel sõjas.

Korvpalliliit ootab vastust

Rahvusvaheline alaliit on ähvardanud tugevuselt teise sarja klubisid ja nende alaliitu karmide sanktsioonidega. Kõige mustema stsenaariumi kohaselt ei saaks EuroCupil osalevate klubide alaliidud enam rahvusvahelistel võistlustel osaleda ning sellise situatsiooni vältimiseks on hirmutatud ultimaatumiga – kas tiimid loobuvad EuroCupist või võistkonna alaliit diskvalifitseerib meeskonna kodustelt meistrivõistlustelt.

Niimoodi ehmatati EuroCupist eemale Prantsusmaa, Itaalia ja Türgi klubid, augustis loobusid ka Kreeka, Serbia ja Poola tiimid, kes otsustasid liituda ka vastloodud FIBA Meistrite liigaga. Just pärast viimaste lahkumist tekkis vaakum, mis vajas täitmist, ning pakkumine tehti BC Kalev/Cramole, kes oli varem loobunud alaliidu turniiridest.

Ähvardused ning BC Kalev/Cramo otsus võtta vastu EuroCupi pakkumine, tegid murelikuks aga Eesti Korvpalliliidu, kes pöördus FIBA Euroopa poole. "Katuseorganisatsiooni reegleid peab jälgima," sõnas Eesti alaliidu peasekretär Keio Kuhi. "Praegu oleme esitanud avalduse ning ootame vastust, kuidas käituda. Esimeseks sammuks oleks nende kõrvaldamine riigi meistrivõistlustelt."

Viimane kord mängis Kalev/Cramo Eurocupil 2013/14 hooajal. Kas ka tänavu õnnestub Eesti meisterklubil ja Rain Veidemanil suruda pall eurosarjas pall korvi või paneb korvpalliliit käe peale? Foto: ARNO SAAR

See annab kindla signaali, et korvpalliliit on nõus ohverdama Kalev/Cramo Eesti koondise hüvanguks. Kuhi ei osanud FIBA otsust spekuleerida, aga kui tuleb käsk viimaste aastate valitseja kodusest liigast eemaldada, siis seda ka tehakse.

Nii veereks pall jälle Cramo presidendi Ivar Valdmaa kätte – kas loobuda kõvast eurosarjast ja võidelda hoopis Eesti meistrikullale? See oleks juba teine otsus, kuid EuroCupi kasuks valimisel näeks Tallinna ja Eesti korvpallipublik vähemalt viit väga tugevat vastast oma silmadega.

Kaks vaba kohta on nii A- kui ka B-alagrupis. Esimeses tuleks Kalevile vastaseks Siim-Sander Vene koduklubi Nižni Novgorod, Gran Canaria, Zagrebi Cedevita ja Panevežyse Lietkabelis. B-grupis ootaks Kalevit Vilniuse Lietuvos Rytas, Moskva Himki, Bilbao ja Berliini Alba. C-ja D-alagrupist pole ühtegi lahkujat ning arvatavasti jäetakse need nii, nagu nad praegu on.

Senimaani on aga FIBA hirmutamispoliitika jäänud pelgalt ähvarduseks ning mitte ühtegi konkreetset sammu pole astutud. Näiteks kollitas rahvusvaheline alaliit enne olümpiat Hispaaniat, kes on EuroCupis esindatud viie võistkonnaga. Siiski pääsesid hispaanlased Riosse ning said kaela pronksmedalid. On täiesti võimalik, et FIBAlt mingeid sanktsioone ei järgne ning Eesti meisterklubi võistleb järgneval hooajal ka kolmes sarjas, kuid selgus peaks tulema lähipäevadel.