Mängu järel viskasid kaaslased Bastian Schweinsteigerit tänutäheks õhku, matši eel valas poolkaitsja aga liigutusest pisaraid. ReutersFoto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
2. september 2016, 04:00

Schweinsteiger lahkus pisarate ja ovatsioonide saatel (3)

Saksamaa jalgpalli rahvusmeeskonna poolkaitsja ja kapten Bastain Schweinsteiger tõmbas kolmapäevase 2:0 võiduga Soome üle joone alla pikale ja edukale koondisekarjäärile, mille tipuks oli 2014 võidetud MM-tiitel.

32aastane Schweinsteiger debüteeris Saksamaa eest 2004. aasta juunis ja kaasati kohe ka EMile sõitnud meeskonda. 2006. aasta koduseks MMiks oli ta tõusnud juba kindlaks põhimeheks, kes lõi pronksimängus (3:1 võit Portugali üle) kaks väravat.

22aastasena oli Schweinsteigeri arvel juba 41 A-maavõistlust. Kolmapäevane matš Soomega oli 121. ja ühtlasi viimane. Väravaid kogunes poolkaitsja arvele 24. "Mul on olnud au teie eest mängida," sõnas mängu-eelsel rivistuse ajal ohtralt liigutusepisaraid valanud Schweinsteiger publikule. "Te nägite kõik, kuidas see mulle mõjus. Tahtsin nautida iga hetke, aga poleks osanud arvata, et tänane päev kujuneb nii armsaks."

Mängu järel viskasid kaaslased Bastian Schweinsteigerit tänutäheks õhku, matši eel valas poolkaitsja aga liigutusest pisaraid. Reuters Foto: Reuters / Scanpix

Schweinsteiger vahetati Mönchengladbachis kohtumise 66. minutil pikkade ja palavate ovatsioonide saatel välja. 2014 MMi järel Philip Lahmilt saadud kaptenipael rändas Manuel Neueri õlavarrele ning eile kinnitas Saksamaa jalgpalliliit, et väravavaht ongi Die Mannschaft’i uus kapten.

Saksamaa koondise praeguse kõrgaja alguseks tuleb lugeda 2006 MMi, kui saavutati pronksmedal. Järgnesid finaalikoht 2008 EMil, pronksmedal 2010 MMil, poolfinaalikoht 2012 EMil, MM-tiitel 2014 MMil ja poolfinaalikoht tänavusel EMil. Ainult kaks jalgpallurit kuulusid koondisesse kõigil kuuel turniiril – Schweinsteiger ja samuti sel suvel koondisega lõpparve teinud Lukas Podolski. Schweinsteigeri üleeilne platsilt lahkumine oli Saksamaa jalgpalli jaoks seetõttu kahtlemata tähenduslik hetk.

Mängu järel viskasid kaaslased Bastian Schweinsteigerit tänutäheks õhku, matši eel valas poolkaitsja aga liigutusest pisaraid. Reuters Foto: Reuters / Scanpix

Kui koondisega on nüüd kõik, siis suvel tipptennisisti Ana Ivanoviciga abiellunud poolkaitsja klubikarjääri osas valitsevad suured küsimärgid. 2002-2015 Müncheni Bayernis mänginud Schweinsteiger sõlmis mullu suvel kolme-aastase lepingu Manchester Unitediga, kelle uus peatreener Jose Mourinho taandas ta aga reservmeeskonda ning andis teada, et platsile pääsemise lootust pole.

Üleminekuaken sulgus aga ilma, et Schweinsteiger oleks Man Unitedist lahkunud. "Mu leping kehtib suveni 2018 ja unistan taas Man Unitedi eest mängimisest," märkis poolkaitsja.