FINIŠ: Rait Ratasepp 10kordse ultratriatloni finišis.Foto: Erakogu
Spordivaria
3. september 2016, 06:00

EESTI OMA SUPERMEES! Ultratriatleet Rait Ratasepp: ränkraske võistlus tuleb elus tohutult kasuks (1)

Eesti triatleet Rait Ratasepp lõpetas eile Šveitsis võistluse, millest raskema katsumuse ettekujutamisega oleks raskustes ka kurikuulus markii de Sade. "Kõik on kenasti korras ja enesetunne super!" teatas mees paar tundi pärast 10x ultratriatloni finišit.

Täispikk triatlon koosneb teatavasti 3,8 km ujumisest, 180 km jalgrattasõidust ja 42,195 km jooksust. Üliraske katsumus, mis nõuab sportlaselt suurepärast mitmekülgsust, vastupidavust ja vaimujõudu. Ratasepp läbis täispika triatloni 10 päeva järjest. Just seda ultratriatlon tähendabki.

Koguaeg 108 tundi, 48 minutit ja 57 sekundit ületas enne võistlust kehtinud maailmarekordi (115:01.30), aga tippmarki oma nimele Ratasepp ei saanud, sest selle omanik Richard Widmer oli eestlasest kiirem ja uus maailmarekord on 106:11.52.

"Kõige võimsam tunne, mida säärane võistlus tekitab, on teadmine hakkama saamisest. Kümnepäevase katsumuse läbimine aitab mind tohutult teistes eluvaldkondades, sest õpetab tundma keha ja raskete hetkedega – neid on igal päeval igal distantsil mitu tükki – toime tulema," sõnas Ratasepp ja lisas: "Õigem ja õilsam emotsioon jõuab pärale siis, kui olen võistlusest välja puhanud."

Kõige keerulisemaks osutus Ratasepa jaoks kaheksas päev, mis oli ainuke, kui võistlusaeg ületas 11 tunni piiri – 11:38.59. Põhjuseks energiapuudusest tingitud külmatunne ja rahutu ööuni. "Kui tol päeval finišisse jõudsin, siis viimased kaks tulid juba tahtejõu pealt lihtsamini," märkis Ratasepp, kelle ülejäänud etapiajad mahtusid vahemikku 10:36.19 - 10:59.20.

Ultratriatlon ongi Ratasepa sõnul eelkõige vaimne pingutus. "Füüsiliselt on kõige raskem teine päev, sest esimese triatloniga saab keha põntsu kätte ja värskus on kadunud. Edasi tuleb kõik vaimujõu pealt. Samuti on väga oluline, et oleks, kellega sõbralikult konkureerida. Ilma võistlusmomendita pole võimalik end iga päev sundida."

Ratasepp läbis kümnekordse ultratriatloni esimest korda. Eksisteerivad ka 20- ja 30kordsed distantsid, kus tuleb täispikk triatlon läbida 20 või 30 järjestikusel päeval, ent need teda ei tõmba. "Mulle meeldib kiirus, aga 20kordsel tuleb keskenduda läbimisele. Widmer on minuga sama meelt, et 10kordne on kõige etem," märksi Ratasepp.