PIIRAVAD: Sten-Timmu Sokk (nr 7), Erik Keedus (10) ja Kristjan Kitsing (24) püüavad Aleksander Czyzil takistada korvini jõudmast.Foto: Andrzej Romanski / Poola korvpalliliit
Korvpall
7. september 2016, 23:02

Korvpallikoondis võitles, kuid soosik võttis kodus oma

Eesti korvpallikoondis võitles Lublinis peetud EM-valiksarja mängus Poola vastu 28 minutit nagu võrdne võrdsega, kuid siis oli püssirohi otsas ja lõpuks tuli tunnistada vastase 78:64 paremust. Üldseisu silmas pidades pole veel midagi katki.

Kui valiksarja esimene mäng Valgevenega näitas, et maalitud oli põhjendamatult suur tont, siis Poola kohta seda enam öelda ei saanud. Võõrustajate mängukvaliteet on Eesti omast kõrgem, ning ehkki külalised võitlesid neile omasel moel ja pääsesid tosin minutit enne lõppu veel korra ette, siis edasine kuulus selgelt võõrustajatele.

Poola kolleeg, kellega mängu eel vestlesin, nentis, et nemadki pidasid enne mängude algust põhikonkurendiks Valgevenet, kuid kahe esimese vooruga sai täiesti selgeks, et selleks on hoopis Eesti. "Teie eesliin ei ole tugev, kuid te kasutate oma tugevusi hästi ära. Sokk ja Veideman loovad teravust, sellega mängitakse mehed vabaks ja järgnevad söödud välja. Meie peatreeneri Mike Taylori sõnul on kaitseplaan seda arvestades ka üles ehitatud," vahendas sulemees.

Mäng algas ning poolakate tagaliini staar Mateusz Ponitka noppis paari esimese minutiga kaks korvi alt välja antud söötu vahelt… Järgmiste minutite jooksul suudeti ikkagi leida kolmesejoone tagant üles Sten-Timmu Sokk, Reinar Hallik ja Kristjan Kitsing, kes kõik tabasid ja viisid külalised juhtima 11:10. Sokk sättis Malaga Unicajasse siirdunud endast pikemale Waczynskile keha nõnda hästi ette, et too tegi "jooksu".

Kauaks aga pidu polnud. Poola lõpetas veerandi 11:3 spurdiga ning viskas teise perioodi hakatuseks veel seitse punkti järjest ehk kokku tuli 18:3. Euroliiga staar Maciej Lampe võimutses korvi all (juba esimese veerandiga 8 lauapalli, lisaks poolajaga 12 punkti) ning eestlased ka kiirustasid liialt – veerand tunniga tehti 10 pallikaotust!

Õnneks ei kärisenud vahe 14 punktist suuremaks, poolakad võitsid poolaja 36:26. Veideman oli toonud 8 ja Sokk 6 punkti. Laud 23-14 Poolale (ründelaud 9-3).

Mis aga statistikas kõige kurvema ja lausa müstilisena silma torkas: kui Eesti oli 13 kolmesest tabanud 5 (ja need ka hoidsid vahe viisakana), siis sama paljudest kahepunktivisetest oli tee korvi leidnud 4 ja need kõik oli tabanud Veideman. Ehk ülejäänud meeskonna peale ei saanud poolajaga keegi 6,75 meetri joonest lähemalt palli rõngasse! Teine poolaeg parandas asja.

Võib ka meenutada, et Poola teenis mullusel EMil 11. koha. Nad pääsesid play-off’i, kus hakkasid kaheksandikfinaalis tulevasele meistrile Hispaaniale kõvasti vastu – kolme veerandi järel oli seis viigis!

Ent tagasi tänase juurde – võõrsil Poola vastu oli 10 punkti viisakas vahe ning teise poolaja põhiülesanne seisnes vähemalt selle hoidmises. Kuid edasi tegi Eesti imet. Üks kolmene tabas teise järel ja 2.12 enne kolmanda veerandi lõppu viis Veideman vabavisetest Eesti ette 49:48!

Ent sellega viidi paraku ka vastaseni teadmine, et on vaja uuesti mängima hakata. Poolakad viskasid veerandi lõpuks seitse ja viimase alustuseks veel kümme punkti järjest ning taastasid status quo. Eestit tabas mõõn, mida nägime ka koduses kontrollmängus Iisraeliga. 17. septembril on Tartus võimalik revanši üritada, esmalt läheme aga laupäeval külla Valgevenele.

EM-valiksari

Poola - Eesti 78: 64

Lampe 17, 11 lp, Ponitka 15, Waczynski 14, Slaughter 13, Gielo 6, Zamojski 4, Czyz 3, Koszarek 2, Sokolowski 0

Kitsing 15, Kurbas 11, 5 rs, Veideman 10, Sokk 8, Hallik 7, Kajupank 4, Keedus, Dorbek 3, T. Raadik 2, R. Raadik 1, Laane, Paasoja 0

Teine mäng: Valgevene – Portugal 72:62.
D-grupi tabel: Poola 3 võitu, Eesti 2, Valgevene 1, Portugal 0.