Heino Enden.Foto: ALAR TRUU
Korvpall
7. september 2016, 23:40

Heino Enden: meie mehed ei andnud kordagi alla ja võitlesid lõpuni (3)

Eesti korvpallikoondis kaotas kolmapäeva õhtul järgmise aasta EM-valikturniiri mängus Poolale vastaste kodusaalis 64:78. Pärast mängu ütles endine Eesti koondise peatreener Heino Enden, et Eesti mängis nii nagu Poola lubas ning kordagi ei antud alla. 

"Eesti üritas ja mängis kaitses väga hästi. Poola vastu oligi ainukene variant takjana küljes olla," sõnas Enden. "Teleka vahendusel märkasin Poola mängus selget üleolekut. Esimese poolaja mängisid võõrustajad nii nagu oskasid ja said vahe sisse.

Siis lasti jalg sirgeks, meie kaitse hakks mõjuma ning Eesti jõudis järele. Me ei andnud kordagi alla ja mehed võitlesid lõpuni, mis mulle tohutult meeldis. Siis võttis aga Poola end uuesti kokku ja vahe oli uuesti 16.  

Nad ei võtnud meid väga tõsiselt ja tasemevahe tuli välja alles siis, kui neil oli vaja täiega mängida. Nad mängisid ka ilu peale, mille tõttu andsid ka lohakaid sööte, kuid vahe Eesti ja Poola vahel pole väga suur."

Otsustavaks sai just Poola 17:0 vahespurt kolmanda veerandi lõpust neljanda keskpaigani. Üle seitsme mänguminuti ei visanud Eesti ühtegi punkti, kuid Enden jäi eestlaste mängupildiga rahule. 

"Ma arvan, et Eesti mängis nagu Tiit Sokk ütles - mängime nii nagu lastakse. Kui Poola keeras meil kraanid kinni, tulid pallikaotused ning saime ainult raskeid viskeid, mis ei tabanud. Eesti polnud ka harjunud sellise kaitse vastu. Valgevene ja Portugali kaitset ei saa heaks kaitseks nimetada. Nende vastu oli ruumi mängida, kuid Poola kaitse oli midagi muud."

Keda Enden täna Eesti mängijatest esile tõstaks? "Kitsing mängis hästi - väga julgelt. Kohati oli ka Kurbas väga hea. Mulle jääb jätkuvalt arusaamatuks, miks ta koguaeg nii ei mängi. Veideman on võtnud selles koondises liidrirolli, teine liider võiks olla Kurbas. 

Samas negatiivselt jäi mulle silma Sten Soku mäng. Teda võeti kaitses mitu korda ette teades, et on kaitses aeglasem. Täna oli mitmes plaanis näha, kuidas ta ei viitsi tagasi joosta ning see on ebameeldiv. Põhimängujuhi kohta tegi ta ka liiga palju just sundimata pallikaotusi."

Endeni arvates on senised Eesti alagrupi kohtumised läinud loogilist rada pidi. "Poola on tasemelt Euroopas 18.-24, meie jääme 24 ja 30 vahele. Sealt edasi on Valgevene kohtadel 30-35 ning Portugal 35+. Kõik on kohustuslikud võidud ära võtnud."

Siiski usub Enden, et korduskohtumises on Eestil Poola vastu šanss olemas. "Tasemelt on nad individuaalsete oskuste poole pealt paremad, aga meil on ühtlasem võistkond. Tuleb vaadata, kuidas Poola korduskohtumiseks valmis on ning küsimus ongi see, palju nad seda viimast kohtumist vajavad."