Marieke Vervoort võitis Rio paraolümpiamängudel naiste 400 meetri ratastoolivõidusõidus hõbemedali.Foto: AFP / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
12. september 2016, 15:56

Paraolümpia hõbedanaine Vervoort: aeg eutanaasiaks ei ole veel küps

Rio paraolümpiamängudel hõbemedali võitnud belglanna Marieke Vervoort teatas, et on otsustanud eutanaasia kasuks. Naine kannatab parandamatu ja piinarikka degeneratiivse lihashaiguse all.

37aastane Vervoort, kes võitis üleeile ratastooli võidusõidu 400 meetri distantsis hõbemedali, teatas, et kirjutas eutanaasiapaberitele alla 2008. aastal, vahendas BBC.

Belgia meedia on kirjutanud, et Vervoort võib elust lahkuda pärast Riot, kuid naine ise eitas seda spekulatsiooni oma võidule järgnenud pressikonverentsil. Ta kinnitas, et ta naudib endiselt iga väikestki hetke. "Kui see hetk saabub, kui mul on rohkem halbu päevi kui häid päevi, siis on mul olemas eutanaasiapaberid, kuid aeg ei ole veel sealmaal,“ rääkis Vervoort.

Tõbi põhjustab naisele pidevat valu, haigushooge ja halvatusi ning ta saab seetõttu vaevalt magada. 

Marieke Vervoortil diagnoositi degeneratiivne lihashaigus, kui ta oli 14aastane. Pärast seda sai tema elust pidev võitlus haigusega. Kõigele vaatamata on teinud naine silmapaistva karjääri invaspordis – Londoni paraolümpiamängud el võitis ta 100 meetri distantsis kuldmedali ja 200 meetri distantsis hõbeda. Tänavu lisandus veel üks hõbe.

Nüüdseks on treeningud muutunud Vervoorti jaoks liiga raskeks ning ta kinnitas, et Rio paraolümpiamängud olid tema jaoks viimased.

Eutanaasia-võimalus andis talle julgust minna nii kaugele, kuhu ta on jõudnud, tunnistas Vervoort ja lisas, et eutanaasiat ei tohi kujutada mõrvana. "See annab inimestele puhkamise tunde,“ rääkis Vervoort. "Ma tean, millal on minu jaoks küllalt, mul on need paberid.“