KARTMATU: Ingrid Puusta võtab purjelaual ette 277 kilomeetrise teekonna Gotlandilt Saaremaale.Foto: WILLIAM WEST
Spordivaria
16. september 2016, 04:00

KARTMATU! Ingrid Puusta pöörane projekt: purjelaual Gotlandilt Saaremaale!

Rio de Janeiro suveolümpiamängudel naiste purjelauasõidus 11. koha saavutanud Ingrid Puusta võtab oma lemmiksõiduvahendil ette teekonna Gotlandilt Saaremaale, et koguda raha puuetega inimeste purjetamistreeningute toetuseks.

Teadaolevalt pole ükski naispurjelaudur varasemalt säärase vägitükiga hakkama saanud. Millal täpselt Puusta 277 kilomeetri pikkuse teekonna ette võtab, sõltub ilmast. Rekordiürituse start on plaanitud vahemikku 19.-26. september ja kohe, kui sobiv tuul puhuma hakkab, asub Puusta Rootsist Eesti poole teele.

Pöörane projekt on juba mõnda aega küpsenud. "Idee käis treener välja juba mõnda aega tagasi. Siis mõtlesimegi, et võiks sel korral midagi veidi teistsugust teha, midagi ekstreemsemat. See on äge väljakutse, millega saan aidata puuetega inimesi ja ühiskonnale midagi tagasi anda," rääkis Puusta.

Kuidas heategevus sünnib? Nagu sportlased sääraseid projektid maailma igas otsas ikka – erakordse sooritusega kaasnev avalik tähelepanu (näiteks käesolev artikkel) teadvustab üllast eesmärki ja kutsub üles annetusi tegema (19.-26. septembrini on erivajadustega inimeste purjetamistreeningute jaoks avatud annetustelefon 900 7019, kuhu tehtud kõne toetab üritust viie euroga).

Purjelauaga Gotlandilt Saaremaale seilamine peaks arvestuste kohaselt aega võtma 10-12 tundi. "Siiani olen olnud veel maksimaalselt 6-8 tundi järjest, aga usun, et vastupidavus on väga hea. Füüsiliselt tunnen end olevat suurepärases vormis ning usun, et saan selle väljakutsega hakkama," sõnas Puusta.

"Suurim oht on ilmselt Läänemere suured lained. Samas Rios sai kõrgete lainetaga harjutud ja hea kogemuse, ei tohiks probleemi tekkida," rääkis kahtedel olümpiamängudel osalenud Puusta. "Lähen teele Rios kasutatud purjelauaga, mida väga hästi kontrollida suudan. Vastavalt vajadusele oskan kiiresti asjad ümber seadistada."

Kui tavaliselt paistab purjelaudurile maismaa kätte ära, siis Rootsi – Eesti retkel mitte: "Eks võib-olla natuke hirmutav on, et päästvat maismaad pidevalt näha pole. Aga mind saadab suur kaater, mis mulle kindlust pakub."

Saatekaatri kolmeliikmelise meeskonna moodustavad Noblessneri Jahtklubi Purjetamiskooli treenerid Jaak Lukk, Matthew Rickard ja Ainar Annus.