Korvpall
18. september 2016, 00:12

Selgunud on kõik 24 lõppvõistlusel osalevat meeskonda

Vaata, milline on korvpalli EM-finaalturniiri lõplik koosseis!

Täna peeti korvpalli EM-valiksarja kõigis alagruppides viimane voor ja selgus finaalturniiri koosseis. Teatavasti püüdis edasipääsukohta ka Eesti, kuid Poola oli selgelt parem ning järgmises tsüklis tuleb uuesti üritada.

Täna teenisid EM-finaalturniiri pileti Island, Saksamaa, Poola, Ukraina, Gruusia ja Suurbritannia. Juba varem olid koha kindlustanud korraldajad Soome, Türgi, Iisrael ja Rumeenia, eelmise aasta tulemuste põhjal Hispaania, Leedu, Prantsusmaa, Serbia, Kreeka, Itaalia, Tšehhi, Läti ja Horvaatia ning käesolevast valiksarjast esimese viie vooru põhjal Belgia, Venemaa, Sloveenia, Montenegro ja Ungari.

* * *

Järgnevalt ülevaade, milline oli seis enne tänast päeva ja mis otsustavas voorus juhtus.

Esmalt: Eestil säilib jätkuvalt võimalus lõpetada D-grupis teise kohaga ning sel juhul tuleb hakata vaatama, milliseid tulemusi saavad teistes gruppides samal kohal lõpetavad meeskonnad. Esiteks: kui Valgevene (praegu 3 võitu) alistab samuti kell 20 algavas mängus Portugali (0), lõpetab Eesti (3) teisena ainult juhul, kui võidab Poolat (4) 9-12 punktiga. Kui Valgevene kaotab, on Eesti teise koha kindlustanud ka kaotuse korral, samuti ollakse teised 1-14-punktilise võidu korral.

Mis peab juhtuma, et teiselt kohalt edasi saada? Teatavasti pääseb seitsme alagrupi peale edasi neli paremate näitajatega teise koha meeskonda. Ses arvestuses lähevad arvesse ainult tulemused oma grupi 1. ja 3. koha tiimide vastu. Selge on see, et D-grupis on need Poola ja Valgevene, kelle vastu oleme seni saanud kolmest mängust ühe võidu korvide vahega -11.

Kui Eesti kaotab Poolale ja lõpetab ikkagi teisena, ei ole ka teoreetiliselt enam võimalik finaalturniirile pääseda, sest 1. ja 3. koha tiimide vastu jääks kirja 1 võit-3 kaotust ning juba on selge, et vähemalt neljas grupis on teise koha meeskonnal igal juhul koos vähemalt saldo 2-2.

Kui Eesti suudab Poola alistada, saab ta teiseks jääda - nagu eespool näidatud - kuni 14-punktilise võidu korral. Ehk Eesti saaks saldo 2-2 ning 1. ja 3. koha tiimide vastu korvide vahe -10st +3ni. Nüüd tuleb loota, et kolm sama saatusega konkurenti saaksid kehvemad näitajad.

Tuleb paraku tõdeda, et see lootus pole liiga suur. Selge on see, et C-grupis on Bosnia ja Hertsegoviina saanud saldo 2-2 ja korvide vahe -35, nemad jääksid tahapoole. Ning F-grupis Suurbritannia samuti 2 võidu juures korvide vahe +17 - nemad oleksid meist igal juhul eespool. E-grupis lõpetas Ukraina 2-2 ja -3ga - neid edestaksime vähemalt 9-punktilise võidu korral.

Lõpptulemused: Eesti kaotas suurelt Poolale 63:94 ja see andis Valgevenele kõik võimalused end finaalturniirile mängida, kuid kolmapäeval Poolast jagu saanud sats kaotas nüüd Portugalile 62:77 ja jääb endiselt ootama aega, mil ükskord lõppvõistlusele pääseb. Lõppseis: Poola 5 võitu, Eesti ja Valgevene 3, Portugal 1.

Eesti saldo on 1-3, mis jääb teiste kohtade arvestuses nõrgimaks. EM-finaalturniirile viinuks vähemalt 9-punktiline võit Poola üle...

A-grupp enne tänast: Belgia 5 võitu, Island 3, Küpros ja Šveits 1. Siin mängib teise koha kindlustanud Island kodus esikoha kindlustanud Belgiaga. D-grupi teise koha omanik (ükskõik kes selle saab) peab lootma, et siin võtavad võidu Belgia ja Šveits - siis saaks Island teiste kohtade arvestuses ainult 1 võidu.

Paraku nüpeldas Küpros kodus Šveitsi 92:78, sai 3. koha ning see muutis Vahemere saareriigi palluritest mõlemal korral jagu saanud Islandi elu lihtsamaks - neil on enne mängu Belgiaga saldo 2-1 ja korvide vahe +18. Ning Island alistas Belgia 74:68 ja kindlustas finaalturniiri pileti.

B-grupp: Holland 4 võitu, Saksamaa 3, Austria 2, Taani 1. Holland võõrustab Saksamaad ja Taani Austriat. Sakslased said Austriast mõlemas mängus jagu ega saa enam teisest kohast allapoole langeda. D-grupi teise koha tiimile oleks parim lahendus, kui Saksamaa ise kaotaks ning Taani võidaks Austriat rohkem kui 20 punktiga. See tähendaks sakslastele 1. ja 3. koha tiimide vastu ainult 1 võitu. Kuid see stsenaarium on vähetõenäoline. Kui Saksamaa võidab vähemalt 4 punktiga, tõuseb ta ise esimeseks ja lükkab Hollandi teiseks.

Tänased tulemused: Holland - Saksamaa 51:82 (!), Taani - Austria 86:72. Lõppseis: Saksamaa 4, Holland 4, Austria 2, Taani 2. See tähendab, et Holland kukub kolme nõrgema teise koha meeskonna sekka saldoga 2-2 ja korvide vahe -16 ning end lõppvõistlusele mänginud sakslased teevad oma ülisuure võiduga kingituse mõni tund varem kaotanud ja lootuse peaaegu maha matnud Ukrainale!

C-grupp: täna võitis Venemaa tähtsusetus mängus Rootsit 63:59 ja ses grupis on mängud lõppenud: Venemaa 4 võitu, Bosnia 2, Rootsi 0. Bosnia ei saa edasi tänu kehvale korvide vahele.

E-grupp: täna alistas Sloveenia võõrsil Ukraina 80:69 ning kogus täisedu, 6 võitu. Ukraina lõpetas 4 võiduga, saldo 2-2 ja korvide vahe -3 ning pääseb finaalturniirile! Ent - kui Holland kaotanuks hiljem alanud mängus Saksamaale mitte 31, vaid 17 või vähema punktiga, saanuks edasi nemad, mitte Ukraina... Bulgaaria võitis võõrsil Kosovo 67:62, võitja lõpetas 2 ja kaotaja 0 võiduga. Sloveenia tänane võit sobinuks hästi D-grupi teise koha meeskonnale, kui Valgevene saanuks jagu Portugalist või Eesti vähemalt 9 punktiga Poolast...

F-grupp: Montenegro 5 võitu, Gruusia 4, Slovakkia 1, Albaania 0. Siin on Montenegrol edasipääs kindel, hilisõhtul võõrustatakse Gruusiat. Et Gruusia alistas ilmselt kolmandana lõpetava Slovakkia kahe mängu peale kokku 59 punktiga, on ka grusiinidel EM-pilet praktiliselt käes. Poolesaja punktiga nad ei kaota.

Kogu valiksarja viimasena lõppenud mängus alistas Gruusia Montenegro 90:84 tänu viimase kahe minutiga tehtud 11:0 spurdile! See tõstis grusiinid ühtlasi alagrupi võitjaks (kodus oli kaotatud 2 punktiga), Montenegro (saldo 3-1 ja hiilgav korvide vahe) läheb edasi parima teise koha meeskonnana. Silma sai pähe Albaania, kes alistas Slovakkia 72:65, kuid viimasest kohast see ei päästnud, sest võõrsil oli alla jäädud 9 punktiga. Lõpptabel: Gruusia, Montenegro 5 võitu, Slovakkia, Albaania 1.

G-grupp: Ungari 5 võitu, Suurbritannia 3, Makedoonia 2, Luksemburg 0. Siin on kõik kohad selged ning et Suurbritannia mängib Luksemburgiga, ei lähe see kohtumine neile ka teise koha näitajate võrdluse arvestusse. Nagu eespool öeldud, on brittidel hea positsioon: 2 võitu ja korvide vahe +17. Nad edestavad igal juhul C- ja D-grupi teise koha meeskonda ning peavad lootma vaid sellele, et A-, B- ja E-grupi teise koha meeskonnad ei saavutaks võitude-kaotuste saldot 3-1 - see on neis kõigis veel võimalik. Ukraina tänane kaotus tähendas brittidele piletit EM-finaalturniirile!

Lõpuks suutsid britid aga kinkida Luksemburgilegi võidupunkti, jäädes võõrsil alla 75:82. Liidri Adam Hangata mänginud Ungari lõpetas täiseduga, alistades raskes heitluses Makedoonia 63:61. Silma torkab veel viis aastat tagasi EMil poolfinaali jõudnud Makedoonia ülikiire kukkumine - alagrupis kolmas koht, lõppvõistluselt eemale jäämine ning lõpetatakse ka Eestist tagapool.