Ingrid PuustaFoto: Viljar Voog
Spordivaria
25. september 2016, 22:01

VÄGEV! Ingrid Puusta tegi Läänemerel ajalugu! (6)

Kolm on kohtu seadus - purjelaudur Ingrid Puusta ületas kolmandal katsel esimese naisena Läänemere! Teekonna pikkuseks kujunes üle 185  kilomeetri.

Rio de Janeiro suveolümpiamängudel naiste purjelauasõidus 11. koha saavutanud Ingrid Puusta võttis oma lemmiksõiduvahendil ette pika teekonna mööda Läänemerd, et koguda raha puuetega inimeste purjetamistreeningute toetuseks. Purjetaja on aga harjunud erinevate viperustega ning nõnda läks sooritus korda alles kolmandal katsel.

Kuigi algselt oli Puustal plaanis purjetada Rootsi saarelt Gotlandilt Saaremaale, siis ilmaennustus tegi omad korrektiivid ning kolmapäeval alustas Puusta oma teekonda hoopiski Lõmala sadamast. 

Esimene üritus nurjus aga kolmapäeva hommikul saatekaatri tehnilise rikke tõttu. Puusta oli purjetanud Saaremaalt Gotlandi poole juba mitukümmend kilomeetrit, kuid saatekaatrita tundus retk siiski liiga ohtlik. 

"Ohutuse mõttes laseme rikke üle vaadata ja loodame, et saame jätkata mõnel järgneval päeval. Oleme positiivsed," teatas ta. Abi tuli aga kiiremini kui Puusta arvatagi oskas - ETV spordiuudiseid vaadanud ettevõtja Marek Peet sai teada, et Puustal pole kaatrit ning tõi talle paadi Saaremaale! 

Laupäeval oli katkestamise põhjuseks olematu tuul ning sündis otsus rekordiüritust siiski Gotlandilt proovida. 

Pühapäeval oli Puusta varahommikul juba valmis. Kell 7.37 anti lähe Rootsist Gotlandi lähistelt Farö saarelt Saaremaa poole. Stardi ajal puhus lõunatuul 2 m/sek.

Nõrga tuule tõttu tuli Puustal keset sõitu lauda vahetada ja Formula asemel jätkata olümpiavarustusse kuuluva RS:X lauaga. Kella poole kümne ajal õhtul jõudis Puusta juba üsna ranniku lähedale ning elukaaslasest treeneri Matthew Rickardi ergutamise saatel jõudis ta kaldale. Türju lähedal maabus ta kell 21.25.