Demonte Harper (paremal) mängus Valmieraga (palliga on Raimonds Gabrans), kus ta võttis viimase viske enda peale, kuid ei tabanud.Foto: bbl.net
Korvpall
26. september 2016, 04:00

Kalev/Cramo alustas hooaega, milline on esmamulje? (1)

Vaid mõne päeva koos harjutanud BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond alustas hooaega Balti liiga karikaturniiril ning laupäevane avamatš Valmieras sealse meeskonnaga kujunes ka Eesti ja Läti meistrite vastasseisuks. Viimaste sekundite viskele läinud mängu Kalev paraku kaotas 65:66, kuid pronksiheitlus Šiauliaiga tõi hooaja esimese võidu 81:67.

Peatreener Alar Varrak rääkis, et karika nimel ei hakatud vägisi punnitama, eesmärk oli katsetada, anda kõigile mänguaega ja proovida erinevaid koosseise. Ta hoidub alguses hinnangutest võõrleegionäride kohta. Küll tutvustab siinkirjutaja, milline oli esmamulje uutest mängumeestest!

Vitali Ljutõtš. Valgevene koondislane on juba päris tuttav mängija, sest müttas mõne nädala eest Eesti koondise vastu, lisaks on ta ka eelmistel hooaegadel mänginud Minski Tsmokis ja koondises (2013) eestlaste vastu. Koondisega tänavu Minskis peetud matšis näitas Ljutõtš end täies hiilguses, kogudes 19 punkti ja 11 lauapalli ning oli tähtis tegija Valgevene 79:63 võidus. Tal on head füüsilised võimed ning Alar Varrak peab need Kalevi heaks tööle panema. Eile tõigi mees 15 punkti.

Demonte Harper. Võttis laupäeval Valmieraga peetud poolfinaali otsustava rünnaku nagu enesestmõistetavalt enda õlule. Tulemus: sooritas vastasele üsna ootamatult kolmese, kuid pall keeras rõngast napilt välja. Näitas, et on füüsiliselt väga tugev, loeb mängu, sooritas kolm vaheltlõiget, kuid sihik polnud eriti paigas. Punkte kogunes 9, mängus Šiauliaiga juba üle 50-protsendilise tabavuse juures 12. Liidriainest on olemas ja Kalevile kindlasti hea leid.

Robert Upshaw ja Mickell Gladness. Kalevi tsentritepaar on huvitav, vajab kindlasti lihvimist, aga neist võib Ühisliigaks täiesti asja saada. Huvitav on asjaolu, et Upshaw ei saanud Valmiera vastu ühtegi lauapalli, eile noppis ta neid juba 7 tükki. Gladness kogus neid vastavalt 7 ja 13, ta lisas Šiauliai vastu ka 18 punkti ja kerkis selgelt mängu efektiivseimaks

Mark Tollefsen. Suure ääre kohal tegutseva mehe üks leivanumbreid on kaugvisked, kuid hooaja avamängus ei tabanud 5 katsest ükski. Kuid muude tegevustega sai mees kokku 11 punkti ja 8 lauapalli. Mängus Šiauliaiga sopsas mees kaugelt kolmest kaks ning kordas eelmise päeva punktisaaki.

Aleksandr Gavrilov. Venelasest mängujuht teenis Valmiera vastu mänguaega 6 ja Šiauliai vastu 9 minutit ega avaldanud muljet. Tal läheb enda põhirotatsiooni mängimisega väga raskeks. Eks aeg näita, kuid praegu on Alar Varrakul sellele positsioonile lisaks Sten-Timmu Sokule võtta Harper ning vajadusel saavad hakkama ka Rain Veideman ja Martin Dorbek. Gavrilovil on keeruline kogu seda kampa pingile istutada.

* * *

Valmiera näitas BBL Cupi finaaliski sitkust, alistas Ventspilsi 66:64 ja jättis karika koju.