Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
1. oktoober 2016, 08:30

Kaitse end sügisese külmetuse ja gripilaine eest (5)

Sügis on oma täies hiilguses kohale jõudnud ja et külmade tuulte ning viirustega rinda pista, soovitame sul järgida viit lihtsat nõuannet:

 1.     Pese regulaarselt ja põhjalikult käsi

Käte pesemine on lihtsaim kaitse külmetust tekitavate bakterite vastu. Külmetus ja gripp levivad ka kodus aga ülehelikiirusega just avalikes kohtades nagu kaubanduskeskused, koolid, ühistransport. 

Kindlasti tuleks käsi pesta pärast avaliku tualeti külastamist, loomade katsumist, enne söömist, pärast nuuskamist, aevastamist või köhimist ja pärast tööd ning shoppamist.

Käte pesemiseks kasuta sooja vett ja jälgi, et mõlemad käepooled saaksid nii vee kui seebi poolt põhjaliku tähelepanu. Puhasta ka sõrmede vahed ja parima kaitse saamiseks pese käsi kuni küünarnukkideni. Pärast pesu kuivata käed puhta käterätikuga.

 2.     Kasuta pabertaskurätikuid

Köhimisel ja aevastamisel katame me üldise viisakusreegli kohaselt oma nina ja suu kätega. Kui aga sellele ei järgne vahetult käte pesu, on suur tõenäosus bakterite levikuks. Ka köhimiseks ja aevastamiseks kasuta pabertaskurätikut, viska see pärast kasutamist ära ja pese käed. Kui sul ei ole parasjagu salvrätti käepärast, kata oma suu või nina peopesa asemel küünarnuki siseküljega, kuna see on antud juhul parim viis bakterite leviku piiramiseks.

 3.     Söö tasakaalustatult

Tasakaalustatud toitumine on oluline, et säilitada korras tervis ja heaolu, mis omakorda tagavad meile tugeva immuunsussüsteemi ja ennetavad haiguste teket.

Külmetusega võitlevad toidud sisaldavad:

  • Toiduaineid, milles on C-vitamiini: virsikud, maasikad, punane paprika ja brokoli.
  • Seeni – palju erinevaid seenesorte on kõrge beeta-glükaanide sisaldusega, mis usutavasti tugevdab immuunsüsteemi.
  • Kaera – kaeras peituvad vitamiinid E ja B ning erinevaid mineraalid.
  • Mett ja naturaalset jogurtit, mis on efektiivsete bakterite vastu võitlevate omadustega.

 4.     Hoia end aktiivses liikumises

Regulaarsel ja mõõdukal füüsilisel aktiivsusel on tervisele rohkelt häid mõjutegureid ning samas täita ka haigestumist ennetav roll. Hiljutine USAs läbiviidud uuring avastas, et regulaarselt aeroobset treeningut harrastavad inimesed haigestusid oluliselt harvem külmetus- ja gripihaigustusse.

5.     Maga piisavalt

Oma ala eksperdid usuvad, et on konkreetne seos unepuuduse ja organismi immunsussüsteemi tugevuse vahel. Püüa magada vähemalt seitse tundi, et lisaks sügisele ka talvel haigustele vastu panna!