KIIREIM: Siim Plangi ja Marek Sarapuu lõpetasid "vaheaasta" võiduga.Foto: Alar Truu
Auto-Moto uudised
10. oktoober 2016, 04:00

Galerii!

Siim Plangi täitis Saaremaa ralli võiduga ammuse unistuse

Kohaliku rallihooaja viimane suurvõistlus ja koduste meistrivõistluste kroonjuveel Saaremaa ralli lõppes võidukalt mullustele Eesti ja Läti meistritele Siim Plangile - Marek Sarapuule.

Mullu kaks Baltikumi meistrisarja võitnud ja mõlemas riigis toimunud ERC etappidel uhket minekut näidanud Plangi pidas tänavu rallist puhkeaastat – tiitli kaitsmiseks puudus motivatsioon, karjääris järgmise sammu astumiseks raha. Siiski hakkasid pöidlad juba suvel nõnda sügelema, et Rally Estonial tuldi koos kaardilugeja Sarapuuga starti. Kahjuks tuli tehnilise rikke tõttu sõit katkestada. Liepaja rallil kerkiti siiski kolmanda kohaga poodiumile ja ammuse unistuse täitmiseks tuldi välja ka Saaremaal.

Siim Plangi - kolmandal katsel Saaremaa ralli võitja. Foto: Alar Truu

"Sain lõpuks Saaremaa kätte! Kaks aastat olin püüdnud, aga polnud õnnestunud, seekord tuli lõpuks ära! Eks ma tegelikult seda salaja läksingi püüdma, kuigi kellelegi seda välja ei öelnud, sest usku väga polnud. Olin ju päris kaua eemal olnud ja polnud väga koduste kiirete meestega mõõtu võtnud, võrdlusmomenti polnud. Aga eks ralli nagu jalgrattasõit ole – ühe katse sõidad ära ja kohe on tunne nagu oleksid viimati nädal aega tagasi võidu sõitnud. Mingist roosteminekust juttu ei ole," võttis Plangi nädalavahetuse kokku.

Plangi kerkis Saaremaal liidriks laupäeva hommikul pärast Kaspar Koitla katkestamist – R5 autol kihutanud kahe aasta tagune Soome meister N-rühmas omas küll konkurentide ees turvalist edumaad, ent ootamatult purunenud rehv lennutas Koitla Pidula katsel paremkurvis teelt. Ralli jäi avarii tõttu poolikuks ka tänavusel Eesti meistril, juba Tartu rallil tiitli kindlustanud Egon Kauril.

R5-debüüt lõppes Kaspar Koitla jaoks kahjuks katkestamisega. Foto: Alar Truu

Plangi järel sai Saaremaal suurepärase teise koha elus esimest korda neljarattaveolisel masinal võistelnud Miko Niinemäe koos kardilugeja Martin Valteriga. „Naeratus ei kao näolt ja tunne on ülev. Kindlasti tegime selliseid naljakaid ja amatöörlike vigu, mida raja äärest oli veider vaadata, aga lõpuks oli enamvähem käpas, kuigi mitte päris veel see mida tahaks,“ sõnas R5 Škodal kihutanud Niinemäe, kes kindlustas juba varem EMV3 (kuni 1,6liitrise mootoriga esiveolised autod) klassis koduse meistritiitli ja triumfeeris tänavu ka noorsõitjate arvestuses Rally Estonial. "Ise otsisin veel kohati pidurdusmaid ja Martin arvas paaris kurvis, et selle autoga läheb samapalju aega kurvist väljumiseks kui R2-ga, kuid muus osas meie koostöö klappis väga hästi."

Kolmandana lõpetasid Saaremaal Rainer Aus ja Simo Koskinen.

Kindel tulevikutegija - Miko Niinemäe sai Saaremaal esimest korda suhu neljaveolise masina maigu. Foto: Alar Truu

Mida toob Plangile aasta 2017? "Tõenäoliselt ma Eesti meistrivõistluste hooaega kaasa ei tee," rääkis mees, et siht murda välismaale on kindlalt silme ees. "Ja seda ilmselt ka uhkema autoga. Plaanid on olemas, aga ma ei hakka neid veel välja kuulutama," ei taha Plangi põrsast kotis müüa – tulevikust räägib ta avalikult siis, kui eelarve kenasti koos on!