Reedest 4:0 võidumängu Gibraltariga tuli staadionile nautima 4678 inimest.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
10. oktoober 2016, 18:02

Mille pagana pärast algavad jalgpallikoondise valikmängud nii hilja õhtul? (6)

Eesti jalgpallikoondise kodused MM-valikmängud Gibraltari ja Kreekaga on fännide huulile tõstatanud lisaks sportlikele nüanssidele küsimuse, mille pagana pärast pidi nii reedene kui tänane matš algama kell 21.45?

Säärane algusaeg tähendab, et lõpuvile kõlab orienteeruvalt kell 23.35 ning ainult staadioni vahetus läheduses elavad jalgpallisõbrad jõuavad koju enne südaööd. Heakene küll, Gibraltari mängule järgnes enamike inimeste jaoks puhkepäev, aga homme hommikul peab krõpsti tööl olema. Kas tõesti polnud võimalik varem pall veerema lükata?

Vastus lihtne: ei! Euroopa jalgpalliliit UEFA tsentraliseeris alates eelmisest valiksarjast kõikide mängude tele- ja muud turundusõigused, millega kaasnesid vankumatud mängude kellaajad. Tööpäevadel pannakse igal pool pall mängu Eesti aja järgi kell 21.45, nädalavahetusel on võimalik pihta hakata ka kell 19. Eestlastel (ega ühelgi teisel alaliidul) pole siin midagi teha.

Ettekirjutused on osa UEFA poolt rakendatud jalgpallinädala kontseptsioonist, millest lähtuvalt toimuvad valikmängud iga päev neljapäevast teisipäevani (iga päev kolm valikgruppi). Enne möödunud EM-valiksarja toimusid kõik kohtumised ühel päeval (teisipäeval ja reedel).

Jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht sõnas Õhtulehele, et kui nemad saaksid ise kellaaja dikteerida, algaks kohtumine Kreekaga kell 19. See olevat liidu hinnangul optimaalne aeg, mida tihtipeale ka maavõistluste puhul rakendatud. „Kahtlemata teeb hiline algus väljastpoolt Tallinnat tulejatele mängudel käimise raskeks, eriti, kui järgmine päev on tööpäev. See on selge, aga kahjuks ei sõltu aeg meist,“ lausus Uiboleht.

Ta lisas, et Eesti jalgpalliliit on teema UEFAs tõstatanud, kuid selle valiktsükli kalender on paigas ega muutu kohe kindlasti. See tähendab, et tulenevalt nädalapäevast algavad ka kodumängud Belgia (09.06.17) ning Bosnia ja Hertsegoviinaga (10.10.17) kell 21.45. Ainult Küprost võõrustame pühapäeval (03.09.17), mistap algab too kohtumine kell 19.

„Kindlasti see kontseptsioon aegade jooksul areneb ja muutub. UEFA peab otsuse tegemisel vaatama suurt pilti ja leidma tasakaalu,“ lausus Uiboleht, kes leiab eelmisest valiktsüklist käivitunud vutinädala kontseptsioonil ka plusse.

„Mängud on telepubliku jaoks atraktiivsel ajal, mis tähendab, et reaalselt saab mängudest osa rohkem inimesi, mis on jalgpalli silmapaistmise mõttes oluline aspekt. Lisaks jõuavad kõikide Eesti kohtumiste tipphetked paketi ühe osana telekanalitesse üle maailma.“

Kuivõrd palju inimesi ebasoodsa kellaaja tõttu näiteks täna õhtul Lilleküla tulemata jätab, ei oska jalgpalliliit kuidagi ennustada. Küll aga toob Uiboleht välja kevadel tehtud avaliku arvamuse uuringu tulemuse, miks inimesed koondisemängudeks staadionile ei jõua.

Ülekaalukalt number üks põhjus olevat see, et kohtumine ei toimu vastaja kodukohas. „Selle hulka läheb paratamatult ka hiline kellaaeg,“ lisab Uiboleht. „Selle leevenduseks üritame aastas ühe maavõistlusmängu väljaspool Tallinnat pidada.“