Vasakult: Casey Dent, koondise mänedžer Liisi Niisuke ja peatreener Ray Dickson.Foto: Facebook / Eesti Ragbi Liit
Spordivaria
10. oktoober 2016, 20:22

Ragbikoondise abitreener: Eesti mängijates on peidus terve kuhi toorest talenti, mis ootab välja meelitamist ja kogu maailmale näitamist

Esmakordselt Euroopa Rahvaste Karika turniiri 2. divisjoni kuuluv Eesti ragbikoondis sai mõne nädala eest uue abimehe, uus-meremaalasest abitreeneri Casey Denti.

See tähendab, et asjaarmastajatest koosnev rahvusmeeskond on nüüd täielikult Uus-Meremaa meeste hoole all, sest mõni nädal varem ametisse asunud peatreener Ray Dicksongi on päris maalt, kus ragbi on enamat kui sport.

"Eesti mängijates on peidus terve kuhi toorest talenti, mis ootab, et see välja meelitatakse ja kogu maailmale näidataks," lausus Dent intervjuus ragbiliidule. "Me oleme siin, et see ära korraldada. See ei saa kindlasti olema lihtne, kuid nagu öeldakse “ka Roomat ei ehitatud päevaga”. Ma usun, et eestlaste tööeetika ning meie kogemuste ja oskustega suudame Eesti ragbi viia kõrgemale tasemele."

Põhjala ragbi ei ole isegi ligilähedane sellega, mis toimub lõunapoolkeral ja Uus-Meremaal. Mida peaksime Sinu meelest tegema, et saada ragbi Eestis populaarseks?
Mina alustaksin kindlasti sellest, et tutvustaks ragbit koolidele, juba varasest east alates. See oleks sellele spordile äärmiselt oluline. Varases eas spordiga alustamine tõstab hilisemat mänguoskust, kuid peamiselt on tee selleni, et ragbist saab massisport Eestis.

Millised on aga Soome, Eesti ja näiteks Uus-Meremaa/Austraalia ragbi suurimad erinevused?
Suurim erinevus Eesti/Soome ja Uus-Meremaa/Austraalia ragbi vahel on see, et meil lõunapoolkeral on see mäng olnud aktuaalne palju kauem kui siinkandis. Lõunapoolkeral on ragbi kõige olulisem sport üldse, samal ajal kui siinkandis pole see sport liiga suuri järgijaid leidnud.

Suurem väljapaistmine meedias ja ragbi koolilastele tutvustamine võib ragbi Eestis väga suureks arendada. Head näited on Rumeenia ja Gruusia, kus vaid viimase veerandsajandiga on ragbi arenenud peaaegu, et rahvusspordiks ning viinud need meeskonnad World Rugby tippude hulka.

Täispika intervjuu Casey Dentiga leiab siit.