Zeinab SekaanvandFoto: Kuvatõmmis / Amine Darmiche / YouTube
Maailm
12. oktoober 2016, 19:31

Iraanis puuakse noor naine, keda süüdistatakse vägivaldse mehe tapmises (33)

Iraanis hukatakse homme 22aastane naine oma mehe tapmise pärast.

Zeinab Sekaanvand vahistati 2012. aasta veebruaris süüdistatuna oma abikaasa tapmises. Sekaanvand naideti 15aastasena vägivaldse mehega. Paar aastat hiljem pussitati mees surnuks ning tapmises süüdistati Zeinabi, kes tollal oli 17aastane.

Naise sõnul piinati teda ülekuulamisel politseijaoskonnas ning 20 päeva pärast tunnistas ta füüsilise ja psüühilise vägivalla survel end tapmises süüdi, kirjutas theguardian.com.

Zeinab rääkis kohtule, et tegelikult oli tapjaks mehe vend, kes oli teda korduvalt vägistanud. Mehe vend oli keelitanud teda mõrva üles tunnistama lubadusega, et ta annab naisele andeks (islami seaduste järgi on mõrvaohvrite sugulastel õigus süüdlasele andestada ning nõustuda rahalise kompensatsiooniga), avaldas Amnesty International.

Kohus ei võtnud Zeinabi uut ülestunnistust arvesse, vaid uskus politseist saadud tunnistusi. Kaks aastat hiljem mõistis kohus Zeinabi surma poomise läbi.

Kuna Zeinab jäi vanglas rasedaks, lükati hukkamine edasi. 30. septembril sünnitas ta vanglas surnud lapse, kelle isaks on teine vang. Amnesty International nõuab Iraani võimudelt surmaotsuse tühistamist ning uue ja õiglase kohtuprotsessi algatamist.