Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
17. oktoober 2016, 08:30

8 põhjust, miks peaksid sammud basseini poole seadma

Ujumine on ühest küljest tugev ja tõhus fitness-treening ja teisalt lõbus protsess, mis pakub kasulikku vaheldust teistele spordialadele. Ujumine pakub mitmekülgset treeningvõimalust ja on tervisele väga kasulik. 

Südame abiline
Järjekindel ja õige tehnikaga ujumine on kasulik südameveresoonkonnale. Ujumist soovitatakse kombineerida teiste spordialadega ja mitmekülgse treeningkava koostoimel paraneb keha üldine vorm ning tervis.

Tasakaalus kehaehitus
Ujumine muudab lihased pikemaks ja nõtkemaks, mis on hea vastukaal näiteks jõusaalis tehtavale lihastreeningule. Ujumine ergutab ainevahetust ja põletab seeläbi ka pikema aja jooksul kaloreid.

Kasulik vaheldus treeningrutiinis
Ujumine suurendab südameveresoonkonna võimekust, kasvatab lihasvastupidavust ja annab samas kehale puhkust kõrgema intensiivsusega treeningutest nagu jooksmine, intervalltreeningud jms. Tasakaalus treeningkava vähendab vigastuste tekkimise ohtu ja võimaldab kehal eri treeningutest paremini taastuda. 

Parem painduvus
Soojendusega bassein lõdvestab lihaseid, suurendab painduvust ja võimaldab efektiivsemat kasulikku venitust. Ka pärast kõrge intensiivsusega treeningut aitab ujumine ennetada lihaskangust.

Tugevamad kerelihased
Ujumine tugevdab kerelihaseid, kuna kasutab pea kõiki lihaseid samaaegselt. Kuigi 70 % koormusest langeb ujuja ülakehale, võimaldab ujumine ka suurepärast alakeha ja just jalgade treeningut.

Suurem vastupidavus
Ujujad on ujumises oluliselt vastupidavamad kui teistel spordialadel. Õige tehnikaga suudab ujuja kauem treeninda kui näiteks jooksja ja põletab seeläbi rohkem kaloreid.

Abiks kaalu alandamisel
Järjepidev ja intensiivsem ujumine tõstab südame pulsisagedust ja põletab efektiivselt kaloreid. Lisaks peaks avalikult ujumisriietuses olek olema piisav motivatsioon, et treeningul pingutada.