Aino-Kaisa Saarinen.Foto: Reuters / Scanpix
Doping
19. oktoober 2016, 18:27

Soome tippsuusataja: Johaugi juhtum paneb proovile süsteemi usaldusväärsuse (2)

Norra Antidoping määras mulluse suusahooaja valitsejannale Therese Johaugile, kelle organimist leiti keelatud ainet klostebooli, esialgu kahekuulise võistluskeelu. Soome tippsuusataja Aino-Kaisa Saarinen ootab, et norralannat karistataks vastavalt reeglitele.

"Johaugi lõplik karistus peab vastama reeglitele. Hea, et juhtumile lõpuks kuidagi reageeriti," sõnas soomlanna Ilta-Sanomatele.

Vancouveri olümpiavõitja ja seitsmekordse maailmameistri Johaugi positiivne dopinguproov tuli ilmsiks möödunud neljapäeval, ent teade esialgsest võistluskeelust laekus täna. 

Uurimine jätkub, kuid tänase teate põhjal ei tohi Johaug kuni 18. detsembrini võistelda. Niisamuti ei tohiks ta osaleda Norra koondise ühistreeningutel.

"Süsteemi usaldusväärsus pannakse nüüd proovile," lausus Saarinen, kelle auhinnakapis on muuhulgas viis olümpiamedalit ning neli MM-kulda. "Ootan, et Johaug saab õiglase karistuse, mis vastab reeglitele. Kõigile peavad kehtima samad reeglid."

Johaug väidab, et klostebool, mis on sisuliselt sünteetiline testosteroon, sattus tema organismi huulekreemist Trofodermin, mida ta määris, et ravida päikesepõletust. Ühtlasi on tegu anaboolse steroidiga, mis soodustab lihaste kasvu ning taastumist.

Anaboolsete steroidide tarvitamise eest on reeglina ette nähtud kahe- kuni nelja-aastane võistluskeeld.