FC Infoneti meeskond tähistab klubi ajaloo esimest Eesti meistritiitlit.Foto: Alar Truu
Jalgpall
5. november 2016, 18:39

7 VÕTIT | Lasnamäe ramm osutus Nõmme omast vägevamaks, Nõmme Kalju – FC Infonet 1:2

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste viimase vooru kaalukaimas matšis alistas Lasnamäe FC Infonet võõrsil 2:1 Nõmme Kalju (55. Ofosu Appiah, 68. Sergei Mošnikov – 3. Ats Purje) ja tuli klubi ajaloos esimest korda Eesti meistriks. Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Vaimujõud. Tehniliselt ja taktikaliselt meeskondadel olulist vahet polnud, lisaks oldi vastase tugevused ja nõrkused mõlemal meeskonnal hästi teada. Näiteks hoiduti kaitseliinide kõrgele tõstmisest, sest ei Andrei Kalimullin (Infonet) ega Jorge Rodrigues (Kalju) tunne end kiirust nõudvates olukordades hästi.

Võrdsete duelli saatuse määrab ülemisel korrusel toimuv ning selles oli Infonet Kaljust selgelt üle, sest suutis üle olla kiirest kaotusseisu jäämisest ja tuli teisele poolajal hoopis enesekindlama ja tahtejõulisema hoiakuga, mis tõi väravate näol ka preemia ja lõpuks ka meistritiitli.

Ofosu Appiah ja sõbrad rõõmustamas 1:1 värava üle. Foto: Alar Truu

2. Kas kõik võinuks minna hoopis teisiti?

Jah, muidugi! Kui Infoneti 20aastane väravavaht Matvei Igonen poleks esimese poolaja lõpus tõrjunud esmalt Artur Valikajevi pealööki ja siis veel ühte ohtlikku olukorda, saavutanuks Kalju 2:0 edu, mis tähendanuks ilmselt, et Eesti meister jäänuks täna selgumata ja teisipäeval toimunuks lisamäng, kus Levadia oleks kohtunud Infoneti või Kaljuga.

FC Infoneti väravavaht Matvei Igonen päästis esimese poolaja lõpus meeskonna 0:2 kaotusseisu jäämisest. Foto: Alar Truu

3. Kas Eesti jalgpallihooaeg võiks lõppeda varem?

Ei, ei tohi lõppeda varem. Arvestatava sportliku taseme saavutamiseks ei tule kaheksast kuust lühikesem hooaeg kõne alla. Sportlikule tasemele pole antud hetkel midagi suurt ette heita – eurohooajal 2016-17 UEFA riiklike liigade edetabelisse kogutud punktide osas jagas jagas Eesti 54 UEFA liikmesriigi seas 36.-38. kohta. Meiega sama skoori teenisid eurosarjast Läti ja Norra.

Lisaks ei kao mitte kuhugi novembrikuu koondisemängude aken, mille tarbeks tuleb jalgpallureid mängutoonuses hoida. Eesti vajab rohkem altsoojendusega kunstmuruväljakuid, mille ääres on pealtvaatajatele tagatud elementaarsed tingimused (loe: tuule- ja vihmakindel tribüün). Nende rajamine on kohalike omavalitsuste ülesanne.

4. Kes oli platsi parim mees?

Sergei Tumasjan. Infoneti poolkaitsja oli osaline meeskonna mõlema värava sünnis – toimetas nurgalöögi, mille Appiah 1:1-ks lõi, ning algatas tehnilise ja täpse puutega paremal äärel 2:1 tabamusega päädinud kombinatsiooni.

Sergei Tumasjan. Foto: Alar Truu

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades paremini tegema?

Infonet tuli äsja Eesti meistriks. Ei ole nagu koht, kus midagi ette heita, manitseda või õpetama kukkuda. Küll aga tahaks loota, et Infonet jätkab neile edu toonud kursil, mis seisneb peatreenerile tagatud töörahus ja tõmblevatest otsustest hoidumises.

Kalju on pärast 2011-2013 tehtud hõbe-kuld-hõbe seeriat pidanud leppima esmalt neljanda koha ja nüüd teist hooaega järjest pronksmedaliga. Kui kiigata täna meistriks kroonitud Infoneti suunas, siis nemad jõudsid sihile pikaajalise plaani tulemusel. Äkki tasuks Kaljulgi koostada näiteks kolme-aastane plaan ja sellest siis ka jäigalt kinni pidada? Nõnda saaks püüda nii edu kui ka stabiilsust.

Nõmme Kalju pidi teist aastat järjest leppima pronksmedaliga. Foto: Alar Truu

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Infoneti peatreener Puštov koostööst klubi presidendiga: mina austan tema arvamust, tema minu otsuseid

Ats Purje: Eestis teenivad mängijad boonuseid ainult esikoha eest

7. Mis saab edasi?

Infonet mängib järgmisel hooajal eurosarjamänge Meistrite ning Kalju Euroopa liigas. 2017. aasta jalgpallihooaja avavas superkarikafinaalis kohtuvad FC Infonet ja FC Flora.

FC Infonet - Eesti meister 2016! Foto: Alar Truu