Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
7. november 2016, 08:00

"TERVISLIKUD TOIDUD", mis sind hoopis paksuks teevad! (3)

Mõned nn targad toidud on tegelikkuses hoopis varjatud rämpstoidud. Tõmba nende tarbimisega tagasi ja su keha tänab sind!

Krõpsud, siirupiga magustoidud ja kõik mis algab sõnaga praetud - sa tead, et need on toidud, millest võiksid pigem eemale hoida. Üllatav on aga see, et mitmed tervislikkuse tähe all kuulsust kogunud toidud mõjuvad su kehale isegi laastavamalt kui snäkimasinast või drive-in'ist hangitu. Loetleme mõned toidud, mis tegelikkuses hea asemel hoopis halba teevad:

  • Sushi. Taimetoitu ja merevetikaid sisaldavad makid on madala kalorsusega, kuid kõige populaarsemad sushi rullid sisaldavad rohkelt kreemjuustu ja majoneesi. Erinevate rikkalike kastmete tõttu võib üks sushi rull sisaldada 500-600 kilokalorit. Lisaks sisaldab sojakaste soodiumit, mis ei lisa sulle küll kaalu, kuid hoiab vett kehas ja tunne on justkui oleksid juurde võtnud.
  • Kuivatatud puuviljad. Neis puuviljades on 5-8 korda rohkem kaloreid kui värsketes puuviljades, kuna neist on kaotatud vesi ja seetõttu on söödava koostis oluliselt tihedam. Näiteks värsked viinamarjad annavad 60 kilokalorit tassi kohta, rosinad aga 460. Mitmed tootjad lisavad kuivatatud puuviljadele veel ka suhkrut, mis kogu asja hullemaks muudab.
  • Müsli. Kuigi müsli sisaldab kasulikke pähkleid ja seemneid, rikub asja ära fakt, et müsli krõbedaks saamiseks lisatakse sellele õli ning suhkrut. Üks kauss müslit sisaldab kuni 500 kilokalorit. 
  • Koorega kohv. Mõtled küll, et lisad kohvile nii vähe koort kui võimalik, vahel isegi selle lahjemat versiooni. Kui aga lugeda kokku päeva jooksul joodavad tassid, muutub ka tarbitud koore-, sh kaltsiumikogus päris suureks. Nii võib puhtalt kohvi kaudu tarbitud kalorikogus ulatuda 200ni.
  • Vrapid. Ükskõik, mida sa oma vrapi sisse otsustad panna, on keskmine vrap suur süüdlane. Vrappi lahti rullides osutub see üpris suureks toidukoguseks sisaldades kuni 300 kilokalorit. Kuna vrap on kokku pandud teisel kujul kui võileib, mahutab see rohkem, sh tarbid seetõttu ka oluliselt rohkem kastmeid, mis kalorsust veelgi tõstavad.
  • Tee pudelis. Enamik poodides müüdavaid pudeldatud teesid sisaldavad rohkelt suhkrut või mett. Need magusad ained annavad teele küll parema maitse aga muudavad selle pea sama kalorirohkeks kui mõni limonaad on. 
  • Riisikoogid. Need kerged snäkid on rasvavabad ja madala kalorsusega, samas ei sisalda need ka ei kiudaineid ega proteiini. Viimased on aga toitained, mis näljatunnet vähendavad. See tähendab, et riisikoogid ei kustuta su isu, vaid annavad lihtsalt lisapanuse päevasesse kalorikogusesse. Eriti ohtlikud on maitsestatud koogid.
  • Apelsinimahl. Kui oled eesmärgiks võtnud, et saad päevase vitamiinikoguse kätte mitte värsketest puuviljadest, vaid mahla kaudu, mahud üsna peagi number suurematesse pükstesse. Ka väike pudel apelsinimahla sisaldab rohkelt süsivesikuid ja lusikateviisi suhkrut.
  • Taimetoitlase burger. Liha mittesöömine vähendab su toidus küll rasva ja kolesterooli, kuid sageli kompenseeritakse seda osa vege burgeris rohke juustu või paksema saiaga. Kastmed on samuti ohtlikud ja nii töötabki kogu kombo sinu vastu.
  • Salat. Sinu kaalule ei ole midagi sõbralikumat kui värsked köögi- ja juurviljad. Kui salatile lisada aga riivitud juust, krutoonid, kastme ja suhkrustatud pähklid, saab salatist võrdväärne roog pasta või muu praega.