Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
10. november 2016, 08:00

HAKKA JOOMA! Vajame 8 klaasi vett päevas - müüt või tegelikkus? (4)

Ehk oled kuulnud 8x8 reeglist. See ütleb, et peaksid jooma 8 klaasi vett päevas, mis teeb kokku umbes 2 liitrit. See on muutunud justkui rahvatarkuseks, mis hästi meeles püsib. Aga on selles tarkuses ka tõde või on tegemist müüdiga?

8x8 reegli pärinemise kohta info puudub. Ollakse seisukohal, et päevase vee kogus on tuletatud seoses tarbitavate kaloritega. Sel teemal kirjutanud autorid toovad välja, et tuleks küll tarbida 6-8 klaasi vett, kuid seda on võimalik saada ka näiteks toidu, sh puuviljade kaudu. Seda reeglit on ka teaduslikult uuritud ja seni ei leidu tõendeid, et inimene peaks päeva jooksul nii palju vett tarbima. Teisalt põhjustab vähene veejoomine aga dehüdratsiooni, mis väljendub ka 1-2% kaalukaotuses. Tulemuseks on aga meeleolumuutus, väsimus ja peavalu. Enamasti ei pea me aga muretsema, et liiga vähe joome, kuna keha annab janu näol meile märku, et oleks aeg klaasike võtta.

Vett leidub ka teistes jookides ja toitudes

Lisaks puhtale veele varustavad keha veega ka puuviljamahl ja piim. Vastupidiselt üldisele teadmisele, panustavad ka kofeiini sisaldavad ja kerged alkohoolsed joogid nagu õlu vedeliku tarbimisse, seda aga mõõdukust järgides. Kui tarbid neid jooke liiga palju, tekitavad nad sagedase urineerimisvajaduse ja viivad seeläbi vedeliku kehast hoopis väljas. 

Ka paljud toiduained sisaldavad vett. Puu- ja köögiviljad on eriti veerikkad, samuti on üpris suur veesisaldus lihas, kalas ja munas. Osa veekogusest toodab organism ka ise seedimise käigus. Istuva tööviisiga inimestel on päevasest tuleb 70-80% päevasest veekogusest jookide kaudu ja 20-30% toidust. Lihtne järeldus on see, et inimesed, kes toidu kaudu piisavas kogus vett kätte ei saa, peavad rohkem panustama joomisele.

Vee tarbimisel on tervisele kasulik mõju

Pead jooma piisavalt vedelikku, et säilitada selle taset kehas, kuna kaotame vett kehaeritiste kaudu. 

Vee joomine aitab kaasa:

  • kaalulangetamisele
  • paremale füüsilisele sooritusele
  • peavalude puudumisele
  • kõhukinnisuse ennetamisele ja leevendamisele
  • neerukivide riski vähendamisele

Kui palju vett tuleks igas päevas juua?

Sellele küsimusele ei ole ühest vastust. Piisavaks koguseks loetakse naiste puhul 2.7 liitrit ja meeste puhul 3.7 liitrit päevas. Tuleb aga silmas pidada, et see on kogu vee hulk, mida saab ka toidu jm kaudu. Vedeliku tarbimise vajadust mõjutab sinu keha tüüp, kaal, koostis ja aktiivsuse tase. Veevajadus on väga individuaalne ja seega võib 8 klaasi vee tarbimine olla mõne inimese jaoks liiga vähe, teise jaoks aga enam kui pisav.

Lihtsuse huvides lähtu oma kehast ja janutundest ning tarbi rohkem vett kuuma ilmaga või treeninguga seoses.