Mike Tyson ja Evander Holyfeld - foto on pärit nende skandaalsest teisest kohtumisest.Foto: Vida Press
Spordivaria
9. november 2016, 13:35

JUUBELIVIDEO | 20 aastat tagasi said ringis kokku Mike Tyson ja tema kõrvanäksimisohver Evander Holyfield

Täna möödub 20 aastat kahe 90ndatel raskekaalupoksi valitsenud mehe esimesest mõõduvõtust.

Aasta oli 1996 ja 30-aastane Mike Tyson üritas pärast vägistamissüü tõttu vanglas veedetud aastaid oma poksikarjääri taas reele saada. Märtsis alistus WBC raskekaaluvöö senine omanik Frank Bruno ja septembris võitis ta seni WBA meistritiitlit kandnud Bruce Seldonit.

Aasta kolmas ja viimane matš oli Tysonil planeeritud 34-aastase, isegi alles hiljuti pärast südameprobleemide alistamist poksiringi naasnud Holyfieldi vastu. Kuigi vanuse poolest pidanuks tippvormis mehed juba ammu omavahel kohtuma, oli mainitud murede tõttu tegu kahe oma ajastu kange raudrusika esimese omavahelise matšiga.

"1996. aasta matš Tysoniga oli minu karjääri kõige rahuldustpakkuvam õhtu,“ meenutas Holyfield lahingu suure juubeli eel Boxing Newsile. "Kõik mida olin enne korda saatnud, juhtis mind selle hetkeni. Ükskõik, mida varem olin saavutanud, alati võõreldi mind Mike Tysoniga. Alati öeldi: "Tore, aga sa ei saaks Tysonist jagu." Iga inimese ette pannakse elus üks selline vastane, kellega tuleb vastakuti seista."

Matš ise algas vinge pauguga, kui Tyson sai esimese tõsise löögiga Holyfieldi taaruma. Väljakutsuja suutis Tysoni aga siduda, tõmbas korraks hinge ja edasine kohtumine kulges juba tema kontrolli all.

"Ta ei teinud mulle haiget. Ma ei väida, et ta ei löönud tugevasti, seda küll, aga ma ei ütleks, et tema vopsud olid kõvemad kui kellelgi teisel. Poksi kunst seisneb mitte selles, et kui kõvasti vastane lööb vaid taipamises, kuidas ta ise pihta saamisele reageerib. Iga kord, kui ta mind tabas, tahtsin kindlustada, et saan talle seeria viimase löögiga pihta. Viimane tabamus loeb, sest see jääb alati meelde. Nii et igas raundis hoolitsesin selle eest, et viimane tabav löök kuulus mulle, et ta saaks puhates järgi mõelda, kui raske see kõik on.“

Holyfield saatis kuuendas raundis matile, ent vastane tõusis ja jätkas võitlust. "Kümnendas sain aru, et ta on küpse. Olin üllatunud, et ta üldse 11. alustas, sest silmad olid tal kõõrdi," meenutab Holyfield võidueelseid hetki. Lõpuks kanti protokolli kirja tehniline knockout. "Kõikidest minu raskekaaluvõitudest oli see minu enda jaoks kõige põnevam."

Mõistagi ei jäänud see Tysoni ja Holyfieldi ainsaks kohtumiseks – juba 1997. juunis korraldati meeste vahel kordusmatš ja see jääb igaveseks poksifolkloori, sest Tyson diskvalifitseeriti toona vastase kõrvast tüki välja hammustamise eest.