Therese JohaugFoto: Reuters / Scanpix
Talisport
15. november 2016, 19:04

PÄEVA NUMBER: Norras ilmus dopinguga põrunud Johaugist 1200 artiklit päevas (2)

Septembris dopingukontrollis põrunud Norra suusastaari Therese Johaugi mänedžer Jörn Ernst avaldas juhtumi kohta huvitavaid üksikasju.

Ernst rääkis Expressenile, et uudis olümpiavõitja ja seitsmekordse maailmameistri positiivsest proovist tuli talle nagu välk selgest taevast. Meenutame, et sportlase sõnul kasutas ta arsti soovitusel huulte raviks päikesekreemi, mis sisaldas anaboolset steroidi. Väidetavalt polnud kogenud tohter teadlik, et ravimis leidub keelatud ainet.

Mänedžer kuulis hämarast dopinguloost oktoobris ühel esmaspäeva õhtul, kui Johaug talle helistas. "Teherese ei suutnud öelda, mis juhtus," meenutas Ernst usutluses. "Ta vaid nuttis. Siis haaras toru enda kätte tema kavaler ja lausus: kas sa saaksid siia tulla? Otsekohe!"

Kui Ernst hakkas Johaugi juurde sõitma, tiirutasid tema peas karmid mõtted. "Elan vaid viieteistkümne minuti pikkuse jalutuskäigu kaugusel Therese kodust," pajatas mänedžer. "See autosõit... Ma ei teadnud, mida oodata. Kas ta oli murdnud jalaluu, jäänud auto alla? Või oli hoopis haigestunud?"

Mõni minut hiljem jõudis Ernstini dopingu-uudis, avalikkus kuulis sellest mitu päeva hiljem. "See oli täiesti sürrealistlik olukord," mõtiskles ta. "Ja sellele järgnenud nädalad... Alguses avaldati Norras iga päev Theresest 1200 veebiuudist."

Praeguseks on esimene nii-öelda tipphetk möödas. "Nüüd on natuke rahulikum," nentis Ernst. "Ootame, mis uudis tuleb järgmisena."

Johaug ja tema kaitsemeeskond võivad pisarsilmil rääkida igasuguseid lugusid, miks dopinguproov positiivseks osutus, kuid neid väiteid usuvad vähesed tema konkurendid.

Viimati kritiseeris Johaugi Šveitsi tulevikulootus Nathalie von Siebenthal, kes ei mõista, kuidas oli võimalik, et Norra staari kontrolliti nelja kuu jooksul üksnes korra.

"Mind testiti samal perioodil peaaegu 20 korda," märkis mullu alla 23aastaste MMil kuldmedali võitnud šveitslanna. "Nad tulid mu kannul Alpidesse ja ühel päeval käisid mind kontrollimas kaks erinevat dopingukütti. Johaugi testiti vaid korra ja tema proov oli positiivne. See tekkis päikesekreemist. Ma ei usu seda lugu."