Janar Soo on end julgelt murdnud Pau mängijate vahele.Foto: Reigo Teervalt
Korvpall
15. november 2016, 21:29

Täiendatud asjaosaliste kommentaaridega!

7 VÕTIT | Eurosari lõppes kaotusega, Tartu Ülikool - Pau-Lacq-Orthez 68:89 (1)

Tartu Ülikooli korvpallimeeskond lõpetas FIBA Europe Cupi alagrupiturniiri 68:89 allajäämisega Prantsusmaa klubile Pau-Lacq-Orthez, jäi võiduta ja langes sarjast välja. Võtame mängu kokku seitsme võtme abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tartlaste kohutav visketabavus esimese poolaja keskel. Tartu alustas soliidselt ning hoidis võrdsust seisuni 7:7. Edasine oli aga nii meeskonnale kui ka ülikooli spordihoonesse kogunenud tuhatkonnale pealtvaatajale üks suur õudusunenägu. Järgmisest 23 viskest tabas kõigest 3 ning 17. minutiks jäädi taha 19:34 - veidi päästsid vabavisked. Poolaja lõpus läks püss lahti ning teise poolaja alguses unustasid vastased meeskondliku tegutsemise ja mitmel korral vähenes kaotusseis neljale silmale. Kuid vahe oli sisse lastud, päris järele Tartu ei jõudnud ning palju jõudu nõudnud tagaajamine andis Pau'le võimaluse lõpus uuesti oma teed minna.

2. Kuidas hinnata eurosarja kokkuvõttes?

Mitterahuldavalt. Tartu alustas oma euroteekonda teatavasti Meistrite liiga kvalifikatsioonis ning ainus hea asi oli selle esimeses ringis Hollandi meistri Groningeni Donari alistamine. Pärast seda kaotati kahe mängu kokkuvõttes selgelt Taani klubile Bakken Bears, kes pole põhiturniiril veel võiduarvet avanud, nii et Meistrite liiga taset tartlastel sel hooajal kindlasti polnud. FIBA Europe Cupil oli alagrupis teise koha saavutamine kindlasti jõukohane, paraku jäädi kahes tasavägises mängus teatavasti alla Oberwarti Gunnersile Austriast.

3. Milliseks kujunes Janar Soo debüüt eurosarjas?

Keskmiseks. Soo sekkus mängu esimese veerandi keskpaigas ning mehe tahtmine oli liigagi suur. Ta ründas igal võimalusel korvi, kuid avapoolajal ei tabanud ükski neljast viskest. Seda kompenseerisid neli tabatud vabaviset ja kolm lauapalli. Teist poolaega alustas mees paraku kolmesejoone tagant "ässa" ning seejärel pallikaotusega. Lõpuks tabasid ka esimesed visked mängust ja mehe arvele kogunes 10 punkti.

4. Kes oli Tartu parim mängija?

Mandell Thomas. Vahetusest sekkunud tagamees alustas kohmetult, kuid elavnes peagi, tabas ka hulle viskeid üle vastaste käte, aitas omad mängu tagasi ning oli võõrustajatest üks vähestest, kelle visketabavus jäi rohkem kui 50 protsendi peale. Ta kogus 17 punkti ja 4 korvisöötu. Samas kaitses ei suutnud Thomas üldisest mitte just parimast pildist eristuda.

5. Mida peab Tartu edasist silmas pidades parandama?

Tartlased mängivad nüüd mitu kuud ainult Eesti meistrisarjas. Kunagi talve lõpupoole läheb lahti Balti liiga play-off, kuhu saadi eurosarjas osaleva meeskonnana otsepääse. Kaheksa euromängu on pigistavad kohad kätte näidanud, nii et Gert Kullamäel ja Toomas Kandimaal on rahulikult aega tegelda nende parandamise, samuti Janar Soo meeskonda sulatamisega. Täna jäid näiteks kaitsetegevuse osas selgelt silma raskused vastase kaks-kaks mängu takistamisel - kui katte tegija kiirelt eemaldus, järgnes hetke pärast sööt ning viskekoht kas tekkis kohe või vahetult järgnenud olukorras.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Gert Kullamäe, Tartu Ülikooli peatreener: „Alati saab paremini ja sel hooajal läks nii, et käes on novembri keskpaik ja euromängud on läbi. Teeme oma tööd edasi. Olen rahvusvahelisi mänge alati pidanud kõige olulisemateks ning mul on just teatud mängijate osas kahju, et nad ei saa neid enam mängida. Tänavu tähendab ka Eesti liiga meile korralikku värki. Tase on ühtlustunud ja juba reedel tuleb Rapla v astu väga kõva mäng. Maailmas on hästi palju klubisid, kes mängivad vaid ühe mängu nädalas, oma riigi meistrivõistlustel, ja seda tõsisemalt me neid nüüd võtame.“

Janar Soo, Tartu Ülikooli mängija: „Mul on nüüd selge, mida hakkan homme hommikul tegema – saan treenerilt palli ja hakkan korvi alt väikese kehakontaktiga viskama. Nii lihtsad visked läksid mööda… See tundus uskumatu… Eks tahtmist oli rohkem kui tegutsemine järele jõudis. Viimane veerand läks veidi paremaks, treener rahustas mu maha. Mängunälg on nii suur, eriti sellel positsioonil, millel viimati mängisin enne pikka vigastuspausi.“

7. Mis saab edasi?

Nagu öeldud, on Tartu euromängud mängitud. Koduses liigas ootab reedel ees maiuspala, kui kodus võetakse vastu Rapla Avis - just selles meeskonnas nähakse taaralinlaste finaalikoha suurimat ohustajat. Pau aga peab järgmisel teisipäeval, 22. novembril Oberwartiga eurosarja viimase alagrupimängu - see otsustab grupi esimese-teise koha saatuse.