Manute Bol (paremal) mängis NBAs ka liiga ajaloo lühima mängija Muggsy Boguesiga. Sudaanlase debüüthooajal olid mehed huvitaval kombel Washington Bulletsis ka tiimikaaslased. Pildil on Boli kõrval aga 160cm pikkusest Boguesist 10 cm pikem Spud Webb.Foto: Twitter
Korvpall
25. november 2016, 10:03

91kilone Sudaani lõvitapja ning Rumeenia koll ehk NBA ajaloo pikimad korvpallurid (8)

Kõlab ju kulunud klišee, et kõige paremad korvpallurid on ikka need kõige pikemad, sest neil on ju lühemate mängijatega võrreldes oluliselt lihtsam pall korvi panna. Kes on aga kõige pikemad pallurid, keda on nähtud maailma tugevaimas liigas NBA?

1. Gheorghe Muresan - 231 cm

45aastane rumeenlane on ametlikult kodumaa pikim elusolev inimene, Euroopa liidus jääb ta alla vaid britt Neil Fingletonile, kes on Muresanist veidi üle sentimeetri võrra pikem.

Karjääri kodumaal Cluji ülikoolis alustanud Muresan siirdus NBAsse 1993. aastal, mängides unistuste liigas kokku viis hooaega ning kolm aastat pärast debüüti valiti ta NBA hooaja enim arenenud mängijaks.

Kahel hooajal NBA visketabavuse edetabelit trooninud Muresan viskas parimal maailma tugevaima liiga hooajal keskmiselt 14,5 punkti, võttis 9,6 lauapalli ja blokeeris 2,3 vastaste viset. Seega polnud mängijakarjääri järel näitlemise ja kirjutamisega tegev Muresan platsil teps mitte papist poiss.

2. Manute Bol - 230,5 cm

Kuus aastat tagasi meie seast lahkunud Sudaani legendi pikkus on tekitanud palju poleemikat - ehkki NBA nimekirjades oli Bol 231 cm pikkune, siis Guinnessi rekordiraamatu andmetel oli nooruses pere loomi karjatanud ning üks kord neid rünnanud lõvi tapnud mees pool sentimeetrit lühem.

Kui Muresan kaalus mängijakarjääri ajal ligikaudu 150 kg, siis Bol oli USAsse jõudes rumeenlasest tervelt 68 kg kergem! Ehkki äärmiselt kleenuke aafriklane võttis NBAsse jõudmiseks 9,1 kg juurde, jättis vähene jõud ja suutlikkus tõeliste korvialuste jõududega rinda pista Boli karjäärile pitseri.

47aastaselt surnud Bol on ainus mängija ajaloos, kes blokeerinud rohkem viskeid kui visanud punkte (1599 vs. 2086). Kümme aastat NBAs mänginud Bol sai keskmiselt platsile vaid 18,7 minutiks ja 624 kohtumiseks, kuid teda peetakse siiski NBA ajaloo üheks paremaks blokeerijaks.

Äärmiselt pikast perekonnast pärit kümne lapse isa (Boli vanaisa oli väidetavalt 239 cm pikkune) viis hauda neeruhaigus. Bol suri sisuliselt varata, sest oli suure osa oma palgast annetanud Sudaani inimestele.

3. Slavko Vraneš

Esikolmikusse kuulub ka 229 cm pikkune serblane, kes on enamiku karjäärist mänginud Vanas Maailmas. NBAs on Vraneš kuulunud vaid Portland Trail Blazersi ridadesse, seda aastal 2004. Portlandi eest tegi "jugo" ka ühe mängu.

Ka Euroliigas mänginud Vraneš võitis 2011. aastal Kaasani Unicsiga Eurocupi ning on tulnud kolmekordseteks Serbia ja Aadria liiga meistriks. Ehkki Vranešil on taskus Serbia pass, on ta tegelikult sündinud Montenegros Pljevljas, mille maakonna lipp on sisuliselt identne Eesti omaga.

Esikolmikule järgnevad: Shawn Bradley, Yao Ming, Sim Bhullar, Chuck Nevitt, Pavel Podkolzin, Mark Eaton ja Rik Smits.