Eesti - Saksamaa mäng lõppes 6:6 viigiga.Foto: IFF
Spordivaria
4. detsember 2016, 14:42

7 VÕTIT | Krahh Riias jäi napilt ära! Miks on viik Saksamaaga mitterahuldav tulemus? (5)

Saalihoki MM-finaalturniiri teisel võistluspäeval kohtus A-alagruppi kuuluv Eesti Saksamaaga ja tegi 6:6 viigi (0:2, 2:2, 4:2), mis liigitub ikkagi mitterahuldavaks tulemuseks. Aga vähemalt ei kaotatud

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Saksamaa väsimus. 6:3 eduseis viis ja pool minutit enne lõppu pidanuks olema turvaline, aga sakslased teenisid rumala eemaldamise, mille Rein Kivi ülekaaluväravaks realiseeris. Mängu lõpus võttis Eesti riski ja vahetas väravavahi kuuenda platsimehe vastu ning eelviimasel minutil löödigi nii kaks väravat ja päästeti viik.

Aga kui lõpuspurt välja jätta, oli Eesti etteaste kehv. Saksamaa mängis 55 minutit oma võimete piiril, suurepärase keskendumise ja hingestatusega. Eesti ei küündinud kordagi laupäeval Šveitsi vastu esimesel ja viimasel kolmandikul näidatud nivooni.

Eesti viskas eelviimasel minutil ilma väravavahita mängides kaks väravat, millega päästeti viik. Foto: IFF

2. Kas Eesti esiviisik valmistas pettumuse?

Väga suure. Victor Öberg mängib Rootsi kõrgliigas (maailma vaieldamatult tugevaim klubisari) ning Patrik Kareliusson, Andreas Wöiduma ja Patrik Markus Rootsi esiliigas (tippsatsid võrreldavad Soome ja Šveitsi kõrgliigaga). Keegi neist pole koduklubis pingipoiss, aga kui otsustada tänase põhjal, oli tegu Soome esiliiga varumeestega.

Näide: Saksamaa viieminutilise karistuse ajal saadi rohkesti mänguaega, aga ise ei visatud ühtegi väravat. Küll aga kaotati pall ja lubati vähemuses Saksamaal skoorida. Esiviisik ei mänginud oma taset ligilähedaseltki välja, aga just nemad peaksid olema võistkonna liidrid.

Lõpuspurdi ajal visatud kaks väravat (mõlema autoriks duo Kareliusson – Wöiduma) lunastasid osa patust, aga täieliku indulgentsi saamiseks peab esiviisiku mäng olema edaspidi oluliselt stabiilsem ja parem.

Eesti - Saksamaa mäng lõppes 6:6 viigiga. Foto: IFF

3. Kas kedagi kiita kah saab?

Jah, Eesti teine viisik tegi ilusa partii. 35aastane Rein Kivi mängis justkui oleks ta 10 aastat noorem ning kui esiviisiklased kätt väristasid, viskas 22aastane Kaspar Kallion teise kolmandiku lõpus tähtsa värava, mis tegi seisuks 2:4. Kallion tunnistati ka Eesti parimaks.

Eesti parimaks tunnistati Kaspar Kallion. Foto: IFF

4. Kes oli platsi parim mees?

Julian Nihlen. Rootsi kõrgliigaklubis Höllvikens IBF mängiv ründaja lõi esimesel kolmandikul kontrarünnakutest visatud väravatega Saksamaa edule vundamendi ja võimendas seda 3:1 väravaga.

Saksamaa ründaja Julian Nihlen viskas Eesti võrku kolm palli. Foto: IFF

5. Mida peavad võistkonnad edasist silmas pidades parandama?

Eesti lihtvigade hulk on jätkuvalt kohutav. MMil ei saa endale lubada lapsikuid sööduvigu, sest need karistatakse ära. Ning isegi, kui ei karistata, halvavad säärased apsud rünnaku ladususe, mis muudab vastasel kaitsmise palju hõlpsamaks.

Saksamaa distsipliin vedas neid alt. Noah Ehrenfriedi viieminutiline karistus teise kolmandiku lõpus oli tarbetu ja asetas meeskonna keerulisse seisu. Sääraseid uisapäisusi tuleb vältida.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Peatreener Argo Kungla: "Olen esimeses viisikus väga pettunud. Mõtlesin mängu ajal nad tervenisti pingile jätta, aga lootsin, et kuidagi ikka ärkavad üles. Hakkasin sealt mehi hoopis ükshaaval pingile jätma ja see lõpuks tõmbas esiviisiku natuke käima."

7. Mis saab edasi?

Järgnevalt saavad mõlemad võistkonnad suure kaotuse. Eesti esmaspäeval Soomelt ja Saksamaa teisipäeval Šveitsilt. Nende mängude skoor määrab ära üldise väravate vahe, mis paneb omakorda paika, kes saab alagrupis kolmanda ja kes neljanda koha. Teisipäeval puhatakse ja kolmapäeval ootavad ees kaheksandikfinaalid tasavägise D-alagrupi (USA, Kanada, Tai, Singapur) meeskondadega.

Eesti meeskond peab järgmise mängu esmaspäeval, kui ollakse vastamisi Soomega. Foto: IFF