Saalihoki MMi võõrustab Läti viigistas Norraga ja pidi leppima alagrupis viimase kohaga, mis muudab võimalused poolfinaali jõuda väga kesisteks.Foto: IFF
Spordivaria
6. detsember 2016, 22:31

GALERII | Saalihoki MMi võõrustav Läti keeras enda turniiri varakult tuksi

Saalihoki MMil jõudis täna lõpule alagrupiturniir, mille viimases mängus tegi finaalturniiri võõrustaja Läti B-alagrupis 5:5 viigi Norraga, kusjuures meie lõunanaabritele visati viigivärav alles 53 sekundit enne mängu lõppu.

5469 pealtvaataja ees sündinud viik oli Läti jaoks tohutu pettumus, sest jättis nad alagrupis viimaseks. Rootsi ja Tšehhi käest olid nii Norra kui ka Läti saanud kaotuse, ent üldine väravate vahe oli norralastel ühe võrra parem. Seetõttu neile viik ka sobis.

Pärast Norra viigiväravat, mis sündis olukorras, kus väravavaht oli asendatud kuuenda väljakumängijaga, proovis Läti sama nõksuga eduseisu taastada, aga korralikule pealeviskele ei jõutud.

Alagrupis viimaseks jäämine tähendab, et Läti kodune MM on sisuliselt juba nelja päevaga tuksis. 2006, 2008, 2010 ja 2014 MMi 5. ning 2004 ja 2012 6. kohaga lõpetanud Läti suur eesmärk oli koduseinte toel esimest korda nelja sekka jõuda, mis on nüüd aga sisuliselt võimatu.

Esmalt ootab Lätit homme õhtul kaheksandikfinaal Taaniga, mis pole kukesupp, aga kus lätlased siiski selged favoriidid. Võidu korral ootab veerandfinaalis aga kahekordne maailmameister Soome, kellele Läti pole kunagi kaotanud vähem kui kuue väravaga.

Lõpetanuks oma kolmele kokku 18 725 pealtvaatajat toonud Läti alagrupi kolmandana, oodanuks kaheksandikfinaalis Slovakkia (Taanist hõlpsam variant) ja veerandfinaalis Šveits, keda küll kunagi võidetud pole, aga häid lahinguid antud mitu. Näiteks 2012 olid Šveitsi võidunumbrid ühes maavõistluses vaid 8:7. Šveitsi vastu oleks Lätil kodupubliku toel olnud variant, mis Soome vastu puudub.

Norra koondis lõi üliolulise viigivärava 53 sekundit enne mängu lõppu. Foto: IFF

Mängud lõppesid ka A-alagrupis, kus viimases matšis üllatust ei sündinud – Šveits purustas Saksamaa 11:3, mis tähendas A-alagrupi lõppjärjestust: Soome 6 punkti, Šveits 4, Eesti 1, Saksamaa 1.

Väravate vahe alusel kolmandana lõpetanud Eesti kohtub kolmapäeval kell 13 algavas kaheksandikfinaalis maailma edetabelis 13. kohal paikneva Kanadaga. Võitjat ootab neljapäeval veerandfinaal Tšehhiga.

Teistes kaheksandikfinaalides kohtuvad Saksamaa – USA (võitjat ootab veerandfinaalis tiitlikaitsja Rootsi), Norra – Slovakkia (Šveits) ja Läti – Taani (Soome).

Saalihoki MMi maskott Flora. Foto: IFF