Täna alustab Eesti parim meeskiiruisutaja Marten Liiv võistlemist Heerenveeni kuulsal uisuovaalil.Foto: Erakogu
Talisport
9. detsember 2016, 04:00

Marten Liiv pürib tähiseni, milleni Antsonil polnud võimalik jõuda (1)

Olnuks kiiruisutaja Marten Liiv (19) möödunud nädalavahetusel Astanas 1000 meetri distantsil 0,16 sekundit nobedam, saaks temast praegu kirjutada kui mehest, kes tõi Eestile läbi aegade esimese punkti MK-sarjas.

Ajal, mil olümpiavõitja Ants Antson tegusid tegi, säärast sarja ei eksisteerinud (asutati aastal 1985, mil Antson oli 46aastane) ning pärast teda pole ükski Eesti mees nii kõrge tasemeni küündinud.

Ent tänavu juuniorist meheks sirgunud Liiv süstib oma suhtumisega kiiruisusõpradesse lootust ja optimismi, et ajalooline MK-punkt (tõsi, B-divisjonis, kuid seal säramata eliitseltskonda ei pääsegi) on vaid aja küsimus ning kõigest esimesi verstaposte edukal teel.

Kevadel juunioride MMil 1000 meetris pronksmedali võitnud Liiv on sel sügisel parandanud kolme Eesti rekordit. Oktoobris langesid 1500 ja 3000 meetri tippmark ning ülalmainitud Astana sõidus 1000 meetri oma (vt graafikut).

Kõige lühemal distantsil ehk 500 meetris jõudis ta Kasahstani pealinnas enda nimele kuuluvast rahvusrekordist sajandiku kaugusele, nii et täna Heerenveenis algaval hooaja neljandal MK-etapil on löögi all seegi. Seejuures pole vähetähtis märkida, et kasahhide jää oli eelnevate etappidega võrreldes kiirem.

 

"Esimese kahe etapiga (Hiinas ja Jaapanis – M.T.) ma rahule ei jäänud, aga Astana head ajad sisendasid rahulolu, et olen teinud õigeid asju," hindab legendaarse Väino Treimani käe alt sirgunud Liiv senist hooaega, mille parim tulemus on Astana 1000 meetri 13. koht. "1000 meetri rekordiparandus oli küll väike (0,17 sekundit – M.T.), aga arvan, et praeguste tingimuste juures on see hea aeg."

Ta kinnitab tulemustes peegelduvat: eelkõige on ta suvega edasi arenenud kiiruslikus vastupidavuses. Kuid see on ka loogiline, sest juunist alates Austria koondisega treeniv (tema mullune harjutuspaik Inzelli akadeemia sulges rahapuudusel uksed) Adavere poiss tegi suvel kõvasti mahutrenne, et sellele nüüd tasapisi sprindikiirust peale laduda.

Üleüldse olla uue treeneri käe all kõik peale jõusaali ja pikkade rattasõitude varasemast teistmoodi. Lisaks eristab käimasolevat hooaega mullusest seegi, et nüüd saab Liiv rahulikult spordile keskenduda, sest kevadel sai ta pihku auga välja teenitud keskkooli lõputunnistuse.

Kui tulla tagasi Liivi uue treeninggrupi juurde, siis olid õhus ka variandid Norrast, Valgevenest ja Hollandist. Tõsiselt vaagis ta vaid Hollandit, kuid kaalukeeleks osutus see, et selle konkreetse pundi mehed pole praegu eduka kiiruisumaa koondises, mistap tulnuks tal MK-etappidel juhendajata läbi ajada. Praegu seda mure pole, sest kaks Austria poissi tuuritavad samuti mööda ilma ringi.

Nüüd on mehed jõudnud otsapidi Hollandisse, Heerenveeni, kus Liiv stardib täna 500, homme 1500 ja pühapäeval 1000 meetri distantsil. Seejärel lendab ta üle kolme kuu kodumaale, kus lisaks jõulude ja oma 20. sünnipäeva tähistamisele osaleb ka Eesti meistrivõistlustel.