Foto: YURI CORTEZ
Doping
9. detsember 2016, 13:53

Venemaa hämara dopinguraporti teine osa: viie aasta jooksul kasutas keelatud aineid üle 1000 sportlase! (14)

Täna avaldati Londonis Venemaa dopinguraporti teine osa, kus tuli päevavalgele palju uut informatsiooni. 

Alustuseks teatati, et 2011.-2015. aastani on riiklikult toetaud keelatud ainete kasutamisega rohkem kui 1000 Venemaa sportlast, sealhulgas ka jalgpallureid. Konkreetselt on avastatud 600 suve- ja 95 taliolümplast, vähemalt 30 erinevalt alalt.

Peamiselt puudutab see 2012. ja 2014. olümpiamänge ning 2013. aasta MMi ja Universiaadi. Peamiselt manipuleeriti positiivsete proovidega ning seda tehti kohvi ning soolaga.

"Dopinguga manipuleerimine oli Venemaal süsteemne ja organiseeritud infrastruktuuriga ettevõtmine," teatas spordikohtu jurist Richard McLaren.

"Võimatu on öelda, kui kaugele sellise skeemitamise juured ulatuvad. Juba aastaid on venelased meid lollitanud. Sportlased ja treenerid on olnud ebavõrdses seisus. Spordifänne ja pealtvaatajaid on petetud."

Lisaks selgus raportist näiteks, et kaks Venemaa nais hokimängijat esitasid meeste uriiniproovi. Samuti leiti e-mailid, millest uuriti kohalikult spordiministeeriumilt, mida teha positiivsete proovidega - kas säilitada või hävitada. Lisaks on teada, et vähemalt kolme Sotši olümpiavõitja dopinguproovi on manipuleeritud.

Positiivsete tulemuste muutmine ja proovide vahetamine ei lõppenud taliolümpia lõputseremooniaga, vaid vilgas töö käis Moskva laborites edasi. Tõendeid skeemitamisest annavad rikutud proovitopsid. 

Erinevate riikide esindajad on venelastele hakanud nõudma erinevaid sanktsioone, sealhulgas 2018. aasta olümpiamängude keeldu. Samuti on sõna võetud samal aastal toimuva jalgpalli MMi suunal. 

Kogu raport on saadaval siit!