Kelly SildaruFoto: Christian Pondella / ESPN Images
Talisport
11. detsember 2016, 12:02

FOTO- JA VIDEOMEENUTUS | Vaata Kelly Sildaru noore karjääri kolme suurimat triumfi (14)

Kõigest 14-aastane Kelly Sildaru on praegu ilmselt Eesti spordi kõige kuumem nimi. Oma noore eluaja ja veel lühema karjääri jooksul on ta kogunud juba ohtralt võite ning tõusnud ka maailma meedia huviorbiiti. Pärast kõige hiljutisemat triumfi Dew Touril on aga paslik meenutada, millised on Kelly senise karjääri kõige suuremad võidud. 

13. detsember 2015, Dew Touri pargisõit 

Võib öelda, et sellest võistlusest sai alguse Kelly Sildaru tõeliselt suur tähelend. Toona kõigest 13-aastane Kelly tegi X-mängude järel mainekuselt järgmisel võistlusel silmad ette palju vanematele ja kogenumatele konkurentidele. 

Esimene laskumine läks eestlannal untsu ning teenis ainult 7,8 punkti. Teine aga õnnestus oivaliselt ja Kelly sai lausa 90,80 punkti, edestades teise koha saanud Tiril Christianseni Norrast 4,8 silmaga. 

Sildarust sai sisuliselt üleöö meeletu staar ning koheselt tekkis diskussion, kas Eesti Olümpiakomitee peaks vigursuusataja lisama aasta naissportlase kandidaatide hulka. EOK vastus oli resoluutne ei. Sellest aga märksa tähtsam oli kutse ekstreemspordi kõige prestiižsemale võistlusele - X-mängudele.

29. jaanuar 2016, X-mängude vigursuusatamise pargisõit

Kutse saanud Kelly ei valmistanud kellelegi pettumust. Eestlanna krooniti Aspenis pargisõidus tšempioniks ning tõusis 13 aasta ja 347 päeva vanusena läbi aegade noorimaks naissoost ning noorimaks talvisel suurvõistlusel võidurõõmu maitsta saanud sportlaseks.

Kelly parim sooritus tuli esimesel laskumisel, kus teenis kohtunikelt 100 võimalikust punktist tervelt 93. Siiski oli tema suurimatel konkurentidel kolm katset, et Kellyst parem olla, aga üksteise järel ei saanud keegi sellega hakkama.

Võit tuli lõpuks väga napilt. Viimasena tuli mäest alla suurfavoriit Tiril Sjåstad Christiansen, kes tegi peaaegu ideaalse soorituse, kuid vimasel laskumisel pani käe maha. See ei jäänud märkamata ka kohtunikel, kes andsid norrakale 91,66 punkti. Sellega sai ta teise Sildaru järel teise koha. 

Kelly sai lisaks väga hinnalisele medalile ka kuldse kitarri ning kodumaale saabudes võeti teda vastu nagu olümpiasangarit: lennujaamas ootas piigat Tanel Padari kontsert, tantsutüdrukud ja mitmed fännid. 

Kelly Sildaru lennujaamas Foto: Teet Malsroos

10. detsember 2016. Dew Touri pargisõit

X-mängude ja tänavuse Dew Touri vahel osales Kelly veel mitmel võistlusel. Näiteks triumfeeris ta märtsis Prantsusmaal SFR Freestyle Tour'i hooaja viimasel mõõduvõtul, kuid Oslo X-mängude Big Air võistlusel oli Kellyl väikese hooga võimatu neljandast kohast paremat tulemust saada. 

Dew Tourile läks Kelly tiitlit kaitsma ning tegi seda laitmatult. Ilmaolud tekitasid ajakavasse paraja segaduse ning hüppe- ja reilisektsioonivõistlus toimusid kahel järjestikusel päeval. 

Tugev lumesadu tegi hüppemäe raja aeglaseks ning võis karta, et sellega kannatavad ka Kelly võimalused, aga ei. 20meetrist trampliini läbis iga sportlane neli korda ning arvesse läks kaks paremat tulemust. Sildaru kahe parima hüppe kombineeritud punktisumma oli 86,33 punkti, mis oli tervelt 16,67 rohkem lähimast konkurendist. Teisele päevale läks Kelly vastu kindla liidrina. 

Reilisõidu esimesed kaks üritust polnud kuigi head - esimesel laskumisel hindas hoogu valesti hüppas ühest reilist mööda ning teisel ebaõnnestus samuti. Kolmandal laskumisel sai aga Kelly kirja 73 punkti, mis ei olnud piisav reilisõidu võiduks, aga kindlustas kogu võistluse esikoha. Lõpuks edestas eestlanna teise koha saanud Maggie Voisinit 6,01 punktiga!