Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
12. detsember 2016, 07:00

Söö rohkem MUNE, et kaalu kaotada ja tervislikum olla (2)

Munad on üks looduse täiuslikum toit ja need on ka maitsvad. Munade valmistamiseks on rohkelt viise ja enamik inimesi võib mune igapäevaselt süüa. Munad on suurepäraseks valkude allikaks, lisaks parandab nende söömine tervist ja kaitseb haiguste eest. 

Üks suur muna sisaldabumbes 75 kalorit ja 6 grammi valku. See tähendab, et muna sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mida keha vajab lihasmassi arendamiseks ja säilitamiseks. Lisaks valgule sisaldavad munad ka teisi tervisele kasuks tulevaid toitaineid. Järgnevalt on toodud munade toitumisalane kasu:

  • Täiskõhutunne ja kontrollitud isu. See on tingitud munade kõrgest valgusisaldusest ja vähesest süsivesikute sisaldusest. Proteiini seedimine on aeglasem ja munad ideaalsed päeva alustamiseks.
  • Antioksüdandid kaitsevad nahka ja silmi. Munad on ideaalseks allikaks silmi kaitsvatele antioksüdantidele - luteiinile ja zeaksantiinile. Luteiinil on ka põletikuvastane roll ja see aitab kaitsta nahka ultraviolettkiirguse ehk ka päikese eest. 
  • Olulised vitamiinid ja mineraalid, mis hoiavad tervena. Munad sisaldavad rohkelt olulisi toitaineid nagu vitamiine A, E ja D, valikut B-vitamiine, koliini, foolhapet, fosforit ja biotiini. Kõigil neil toitainetel on oluline roll selles, et oleksid vormis, terve ja tugev.
  • Jood ja seleen toetavad tervet kilpnääret. Ei ole palju toiduaineid, mis sisaldavad nii joodi kui seleeni aga muned on ühed neist. Mõlemad toitained on vajalikud kilpnäärmehormoonide tootmiseks. Viimased reguleerivad ainevahetuse kiirust ja mõjutavad seega sinu kaalu ning energiataset.
  • Tervislikud rasvad kaitsevad südant. Munakollane on kõige toitaineterikkam osa munast. See sisaldab ka tervislikke rasvu, sh ka omega-3 rasvhappeid, mis on olulised aju korralikuks funktsioneerimiseks ja heaks silmanägemiseks.

Munade valimisel soovitatakse eelistada vabakasvatuse kanade mune.